Runt om i landet kommer rapporter om bostadsbyggen som pausas och stoppas med anledning av ökade produktionskostnader. Allra hårdast drabbat är byggandet av hyresrätter, och många menar att det i dessa tider knappt finns någon lönsamhet alls i att bygga just hyresrättslägenheter.
I en debattartikel skriver Gotlandshems vd Joakim Martell tillsammans med bolagets styrelseordförande Mats Ågren att bolaget vill värna om hyresrätten som boendeform. För att detta ska vara möjligt så behövs ändrade förutsättningar för fastighetsägarna.
”En fråga branschen arbetar för centralt som skulle göra stor skillnad är låg moms på hyra. Det skulle ge fastighetsägaren möjlighet att dra av momsen på bland annat byggkostnader”, skriver duon bland annat i debattartikeln.
För Helagotland utvecklar Joakim Martell resonemanget och förklarar hur nuvarande system ser ut.
– I dagsläget så är hyra momsfritt, vilket gör att vi inte kan dra av momsen när vi bygger nya hyresrätter eller genomför underhåll på de befintliga lägenheterna. Det innebär att det mesta vi gör är 25 procent dyrare än om man till exempel bygger bostadsrätter, där man kan dra av momsen, säger han.
Gotlandshem har i nuläget ett investeringsbehov på runt 6 miljarder kronor de kommande tio åren på, och där ingår då både nyproduktion, energieffektiviseringar och renoveringar. Skulle momsreglerna ändras så skulle den summan minska till 4,5 miljarder kronor.
– Det är ju en enorm skillnad, säger Joakim Martell.
Förslag på att införa låg moms på hyra har framförts från olika håll under flera år, men enligt Joakim Martell har styrande politiker inte visat något större intresse för detta. Anledningen till detta är att staten skulle gå miste om stora momsintäkter. Den moderate riksdagspolitikern David Josefsson har bland annat i ett debattinlägg på Altinget skrivit att låg moms på hyra skulle kosta staten 45 miljarder kronor.
Enligt Joakim Martell så skulle införande av låg moms på hyra dock ”ge en positiv förflyttning i flera led”, och även ge intäkter till staten på andra sätt.
– Dels får ju staten momsintäkter på hyrorna, och utöver det skulle man slippa gå in med dyra bidrag på nyproduktioner. Det skulle dessutom gynna byggbranschen om man får upp nyproduktionstakten och på så sätt ökar sysselsättningsgraden för byggbolagen. Man måste ta ett helhetsgrepp på frågan helt enkelt.
Hur skulle det här förslaget påverka hyresgästerna?
– Om man lägger 6 procents moms på hyran så skulle det ungefär motsvara en årlig hyreshöjning. Om fastighetsägaren inte gör en årlig hyreshöjning ett år, och istället lägger på momsen så går det på ett ut.
Joakim Martell fortsätter:
– Vi skulle exempelvis också kunna tänka oss att hantera ett införande av moms på hyra inom ramen för den existerande hyran. På så sätt drabbar det inte hyresgästen negativt.
När det gäller nybyggda lägenheter så menar Joakim Martell att ett beslut att införa låg moms på hyra skulle göra ingångshyrorna betydligt lägre.
– Jag skulle gissa att ingångshyran på nybyggen skulle kunna bli 10-15 procent lägre än i dagsläget.
Gotlandshem och många andra allmännyttiga fastighetsägare vill även att kravet på offentlig upphandling tas bort vid byggen av hyresrätter.
– Som regelverket ser ut nu så konkurrerar vi inte på samma villkor som övriga fastighetsägare, avslutar Joakim Martell.