Dyster vd: Det ser väldigt mörkt ut

På fredag tas det slutgiltiga beslut som kommer att avgöra Gotlandskanalens framtid.
Det säger Kim Zetterberg, en i dagsläget dyster vd.
- Jag kan inte säga att det är helt kört, men det ser väldigt mörkt ut.

Gotland2006-12-28 06:00
Kanalens öde står i princip och faller på om det går att få in tre miljoner kronor innan veckan är slut, vilket enligt Kim Zetterberg inte är särskilt realistiskt.
Ändå vill han inte säga att loppet är helt kört.
- Nej, det kan jag inte säga. Det vet jag inte förrän om två dagar när styrelsen tar det definitiva beslutet, säger han - dock med en dyster ton. Vi väntar in i det sista och ser om vi kan få in pengar, men det är inte troligt.
Kanalen, som startade sina sändningar i somras, har dragits med ekonomiska svårigheter som följd av uteblivna annonsintäkter och för att rädda den pågående verksamheten behöver styrelsen hitta en långsiktig investerare.
Nyligen sågs ett ljus i tunneln: styrelsen hade upprättat en kontakt med en eventuell framtida partner på fastlandet som kan tänka sig gå in med kapital, mot att kanalen hittar en motsvarande investerare på Gotland.

Drog sig ur
- Förra veckan visade en gotländsk intressent starkt intresse. Men han drog sig tyvärr ur, säger Kim Zetterberg, som inte vill spekulera kring orsak.
Varför tas beslutet om kanalens framtid just nu?
- Vi har hela tiden varit fast beslutna att driva det här fullt ut, att få bärighet i verksamheten. Men den budget som lades stämde inte och som det ser ut nu så har vi inte tillräckliga medel att ta av för att driva kanalen vidare.

Ingen plan B
Finns det någon plan B, eller blir det möjligtvis ett definitivt slut på fredag?
- En plan B kanske skulle kunna vara en konstgjord andning i ett par månader, men det är ändå en oviss lösning och jag vill hitta en långsiktig sådan. Dessutom måste alla parter vara beredda att ställa upp på en plan B om det ska fungera och det är inte klart i dagsläget.

Sju berörs
För närvarande har kanalen tre anställda och fyra frilansande programledare, vilka nu alla svävar i ovisshet.
En av dem är Julia Bendelin.
- Vi tycker alla att det är jättetråkigt om kanalen blir tvungen att läggas ned, men jag har ett heltidsjobb vid sidan om min programledareroll, så jag är inte beroende av kanalen rent ekonomiskt, säger hon samtidigt som hon konstaterar att responsen från kanalens tittare och medverkare har varit mycket positiv.
En nyligen gjord undersökning visar att 49 procent av gotlänningarna tittar på kanalens program minst en gång i veckan.
Bendelin tror definitivt på lokaltevens framtid på ön.

Lysande utsikter
- Det är synd om Gotlandskanalen inte får det att fungera den här gången, men jag har all tillförsikt att det kommer att finnas en lokalteve på Gotland i framtiden, behovet är stort. Frågan är bara vem som kommer att driva den?
Vd Kim Zetterberg är beredd att hålla med.
- Lokalteve i allmänhet, och på Gotland i synnerhet, har en lysande framtid. Jag tror att det kommer finnas en kanal här i framtiden, men lägger vi ned så blir det nästan säkert någon annan aktör som får stå för det, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om