Dystra beskedet från regionen: "Kan pågå i veckor"

Vid en pressträff med Region Gotland meddelades beskedet. Smitta fanns i fyra av elva prover. De boende i de drabbade området uppmanas fortsätta koka sitt vatten. För regionen finns nu ett stort fokus: Att hitta smittkällan.

Susanne Bjergegaard Pettersson lämnade det dystra beskedet på lördagseftermiddagen. Fortsatt kokning av dricksvatten gäller.

Susanne Bjergegaard Pettersson lämnade det dystra beskedet på lördagseftermiddagen. Fortsatt kokning av dricksvatten gäller.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2023-11-11 16:40

Glädjebeskedet som många hoppades på uteblev. Det provsvar som regionen fick på fredagen innehåll ingen smitta. Men situationen är helt annorlunda under lördagen.

– Av de elva prov vi tog så fanns det bakterier i fyra, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef på Region Gotland.

Rekommendationerna är därför att fortsätta koka sitt dricksvatten för de omkring 40 000 som bor i det drabbade området, Visby, Vibble, Västerhejde, Själsö, Brissund, Väskinde, Tofta, Västergarn och Eskelhem.

Region Gotlands krisledningsarbete fortsätter. Man kommer vid behov att kommunicera med de boende via sms.

– Vi vet att de inte nått alla och det är inte samma system som VMA, säger Rikard von Zweigbergk och berättar att man vid ett allvarligare läge kommer att byta system till VMA-verktyget.

Susanne Bjergegaard Pettersson uppmanar alla att hålla sig uppdaterade via regionens hemsida.

– Vi uppmanar alla att hålla sig informerade via gotland.se, säger hon.

Läget för Region Gotland är bekymmersamt. Visby lasarett förses sedan i fredagskväll med nödvatten från en tankbil. Men för de övriga 40 000 drabbade innebär regionens besked fortsatt kokning av allt dricksvatten

– Vi har utgått från hur det sett ut på fastlandet i liknande situationer. Vi hade hoppats på att ge positiva resultat idag men det kunde vi inte. Vi måste ta reda på var bakterierna kommer från för att kunna ge ett bättre tidsperspektiv, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Enligt regionen kommer nya prover tas under lördagen 11 november och söndag 12 november. Beroende på resultaten av dessa två provtagningar fattas det under måndag eftermiddag den 13 november beslut om vidare rekommendationer.

En kris- och beredskapsstab har aktiverats hos Region Gotland, för att stötta övriga verksamheter.

– För att få en helhetsbild, det här berör inte bara VA-organisationen utan hela samhället, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Direkt efter regionens pressträff fortsatte det viktiga arbetet med att spåra smittkällan. Hittills har man ingen vetskap i hur bakterien tagit sig in i ledningsnätet, och kunnat växa till.

– Vi sitter i möte med VAKA, nationella vattenkatastrofgruppen, för att de ska hjälpa oss att ge stöd i hur vi kan hitta källan, säger hon.

Förutom att kommunicera med de drabbade i området, och få regionens alla verksamheter att rulla trots störningen, finns nu ett enda fokus:

– Vi måste ta bort källan – för att komma bort från problemet, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!