Dystra framtidsutsikter för Östersjön

Framtiden för Östersjön ser dyster ut. Den kommer om några årtionden vara både varmare och innehålla mindre salt än vad den gjorde under några hundra år tidigare.

Foto: Robert F. Bukaty

Gotland2012-08-15 18:43

Uppgifterna kommer från ett treårigt EU-projekt som gjorts av ett stort antal forskare vid Göteborgs universitet.

Forskningen visar att skälet till Östersjöns dåliga skick är övergödning. Den gör att lufttemperaturen ökar och så även nederbörden vilket leder till att salthalten minskar och att havet blir varmare.

Minskad salthalt och ett varmare hav gör i sin tur att artrikedomen i Östersjön minskar. Till exempel blåmusslor som inte klarar av en lägre salthalt än den som är i norra Östersjön idag. Även torsken kommer minska eftersom syrehalten, temperaturen och salhalten gör att den får svårt att föröka sig.

Forskarna har genom att kombinera flera klimatmodeller med faktorer som påverkar Östersjömiljön kommit fram till det dystra resultatet.
Men det finns hopp enligt forskarna exempelvis genom att minska avrinningen från land.
- Vi har faktiskt chansen att göra något, men då måste vi göra det nu, säger Jonathan Havenhand, forskare vid Göteborgs universitet i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!