”Det märks att folk inte har råd på samma sätt”

Julkassen på Sudret och Frälsningsarméns julstöd är två av de initiativ som hjälper ekonomiskt utsatta med julmat och julklappar till barnen. Julkassens medgrundare Gisela Wood ser flera tecken på att det överlag är ekonomiskt kärvare tider.

Gisela Wood är en av initiativtagarna till Julkassen och Nisseklappen. Det här är fjärde året som det delas ut mat och julklappar på Sudret.

Gisela Wood är en av initiativtagarna till Julkassen och Nisseklappen. Det här är fjärde året som det delas ut mat och julklappar på Sudret.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Gotland2023-12-14 07:00

På måndagen var det sista ansökningsdag för det lokala initiativet på Sudret, Julkassen och Nisseklappen, som delar ut matkassar och julklappar till behövande.

– Det har varit gott om ansökningar, lite mer än förra året, säger Gisela Wood.

Hon är en av tre grundare till julkassen och Nisseklappen, som är ett samarbete mellan flera kyrkor, företag och butiker på södra Gotland. Syftet är att förse personer och familjer i ekonomisk utsatthet med julmat, och en julklapp till barnen. I fjol var det ett 80-tal familjer som ansökte om att få en julkasse. 

– En skillnad som vi ser i år är att det är färre privatpersoner som ger pengar, det märks att folk inte har råd på samma sätt. Det är en markant minskning, säger Gisela Wood.

Hon har ändå gott hopp om att det inte ska reducera antalet kassar som delas ut i år.

– Vi har haft tur som haft pengar över från tidigare år, så vi ser att det kommer gå runt i alla fall och att vi kommer kunna leverera till de här familjerna som är i behov. Det är tack vare stödet från matbutikerna på Sudret som vi samarbetar med. 

I ansökan om en julkasse får man anmäla om man har barn. Barn upp till 17 år får dessutom en Nisseklapp från Hemse krut och papperhandel.

Det ansträngda ekonomiska läget märks inte bara i form av att färre privatpersoner skänker pengar, den stigande prisutvecklingen på mat är också en faktor som spelar in.

– Där är det en jätteskillnad. Nu kostar en stor kasse, för familjer som är fyra personer eller fler, 1 300 kronor. När vi startade för fyra år sedan så kostade motsvarande kasse strax över 800 kronor, säger Gisela Wood.

Det innebär smärre förändringar i matkassens innehåll.

– Vi har sett över det och tvingas minska lite. Det är fortfarande en rejäl kasse, men nu kommer det exempelvis vara en sorts lax istället för två, säger Gisela Wood.

Hos Frälsningsarmén upplever kårledare Stefan Björnheimer att det är något färre som ansökt om deras stöd i jultid.

– Det är något mindre än vad det brukar vara, oklart varför, säger Stefan Björnheimer.

Totalt ger Frälsningsarmén stöd till 220 hushåll denna jul.

– Det är 170 hushåll i Visbyområdet samt 50 i Hemse och Klintehamn som vi kan ge hjälp till den här julen, säger Stefan Björnheimer 

Sett till hela året upplever han dock att det har skett en ökning av antalet behövande som söker sig till Frälsningsarmén.

– Vi har sett ett högre tryck och utifrån läget tror vi att det kommer ge sig till känna under inledningen av 2024 också. Förmodligen kommer det ökade trycket, människors utsatthet och att man inte får ihop tillvaron, märkas av under hela nästa år. 

I lördags gick Tomteparaden genom stan, en tradition sedan 2012, som utöver att sprida julkänsla, även har som ambition att samla in julklappar till behövande familjer. Helgens Tomteparad avslutades som vanligt på Stora torget där den som så ville kunde lämna en inslagen julklapp under granen. 

– Vi gör det här i starkt samarbete med Frälsningsarmén och Svenska kyrkans projekt Familj till familj, och allt handlar egentligen om att hjälpa dem som har det tufft nu kring jul, säger Anja Hård, verksamhetsledare på arrangerande Visby Centrum. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!