Dystra siffror för hur coronakrisen slår mot Gotland

Antalet gotlänningar som riskerar förlora jobbet är sannolikt större än befarat. Det visar nya dystra siffror om sysselsättningen på Gotland.

Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland.

Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Gotland2020-05-05 12:15

Under mars och april har 167 personer på Gotland varslats om uppsägning, men siffrorna från Arbetsförmedlingen ger inte hela bilden av läget på arbetsmarknaden. Myndigheten rapporterar exempelvis varsel om uppsägningar, men företag med fem eller färre anställda behöver inte varsla. De meddelar bara sina anställda om att de kommer sägas upp. 

Det kan alltså vara fler än de Arbetsförmedlingen känner till som är på väg att bli av med jobbet. 

– Det kan definitivt finnas ett mörkertal. Gotland har väldigt många fåmansföretag, säger Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland.

Intresset för att korttidspermittera personal är en indikation om läget på arbetsmarknaden. De senaste siffrorna från Tillväxtverket visar att 272 företag på Gotland ansökt om att få korttidspermittera personal. Till och med måndag 4 maj hade 183 företag på Gotland beviljats statligt stöd för korttidspermitteringar och sammanlagt 677 personer berörs. 

Totalt 31 miljoner kronor i stöd har beviljats till företag på Gotland. 

– Det här stödet är främst tänkt för fast anställda, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig vid Tillväxtverket.

Gotland har en stark tradition kring småföretagande. Enligt Region Gotlands statistik är runt 9 500 företag är verksamma på Gotland. Drygt 50 procent av dessa är enskilda bolag och övriga juridiska personer som exempelvis aktiebolag. 

– Det är främst fåmansföretag som ringer och kontaktar oss, säger Thomas Bjuresten, näringslivsstrateg vid regionens företagsakut.

Han beskriver sig som en lots för de bolag som nu påverkas starkt av coronakrisen. 

– Många företag inom besöksnäringen, hotell- och restaurang, drivs som fåmansföretag där ägarna är de enda anställda. Reglerna säger att personer som tagit ut lön från ett aktiebolag kan korttidspermitteras. Enskilda firmor omfattas inte av möjligheten till korttidspermittering.

 – Enskilda firmor får det tufft. Vi ser också att företag inom besöksnäringen låter bli att säsongsanställa personal. Strukturen i den här branschen är ofta sådan att de enda anställda är ägarna och att resten av personalen är säsongsanställd, säger Thomas Bjuresten.

Andelen småföretag är hög på Gotland, hela 16 procent är företagare enligt regionens siffror. Dessa säger att det startas mellan 300 och 450 nya företag årligen på Gotland – andelen startade av kvinnor var högst i Sverige 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!