E-handel ska ta gotländsk mat ut i världen

Snart kan lammsteken komma i ett paket på posten. Föreningen Goda Gotland satsar på att starta e-handel med gotländska livsmedel.

Goda Gotlands sekreterare Susanne Welin-Berger hoppas att e-handeln ska ge gotländska livsmedelsföretag en större marknad.

Goda Gotlands sekreterare Susanne Welin-Berger hoppas att e-handeln ska ge gotländska livsmedelsföretag en större marknad.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2020-05-05 08:03

För två år sedan sjösattes ”Made by Gotland” som en gemensam plattform för e-handel för gotländskt hantverk. Webbplatsen är nu en kanal för ett 20-tal konstnärer och konsthantverkare. Nu vill föreningen Goda Gotland skapa något liknande för öns livsmedelsföretagare. Föreningen startade 2008 som en samlingsplats för gotländska matproducenter. Nu är man ett nätverk med ett 40-tal medlemmar, bland annat grönsaksodlare, bärodlare, lammgårdar, bagare, restauranger, livsmedelsaffärer, mejerier och biodlare.

När man nu tar steget ut på internet tänker föreningen bjuda in fler än medlemmarna, och räknar med att hålla e-handeln öppen för alla som vill vara med.

– Vi har haft både medlemsmöten och ett öppet möte under vintern. Intresset är stort. Ett 40-tal har sagt att de vill vara med, säger föreningens sekreterare Susanne Welin-Berger.

Flera gotländska producenter är redan framgångsrika med egen e-handel, som Krusmyntagården som säljer kryddor och Överstekvarn med chilisåser och dressing. Goda Gotland räknar med att en ”galleria” på internet som samlar gotländska livsmedel har större möjlighet att få genomslag och nå fler kunder, särskilt för de mindre företagen som kan ha svårt att starta e-handel på egen hand. 

Konkurrenter som marknadsför lokala livsmedel på nätet verkar det inte finnas.

– Vi har försökt hitta liknande satsningar i Sverige, utan att hitta någon, säger Susanne Welin-Berger.

De e-handelslösningar som föreningen hittills undersökt har varit för dyra.

– Vårt mål är att e-handeln ska ägas och styras av producenterna, och att det ska vara en lösning som gör det möjlig även för små företag att vara med, säger Susanne Welin-Berger.

Nu har Goda Gotland fått ekonomiskt stöd för att hitta en lösning. Leader Gute och Jordbruksverket ger bidrag med nära 500 000 kronor i projektet “E-handelslösning livsmedel Gotland”. Stödet motiveras med att med en större marknad för gotländska livsmedelsproducenter finns möjlighet att skapa nya arbetstillfällen. Projektet ska vara avslutat till halvårsskiftet 2021.

– Vi hoppas att e-handeln kan starta på senhösten eller till vintern, säger Susanne Welin-Berger.

Livsmedel lämpar sig mer eller mindre bra för e-handel. Torrvaror är enklast att skicka i paket, medan det är svårare med kylvaror.

– Jag tror att vi kommer att kunna leverera kylvaror i Mälardalen till att börja med, säger Susanne Welin-Berger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!