Matallergiker saknar e-tjänst – "Stort bekymmer"

Trots att Gotland är restaurangtätt anmäls få fall av allergiska reaktioner. Region Gotland har inte heller något formulär för att anmäla sådana incidenter. "Vi har faktiskt inte funderat på det".

Under Almedalen var Liselott Florén (Vänster) på plats för att informera om Astma- och Allergiförbundets kampanj om matallergier.

Under Almedalen var Liselott Florén (Vänster) på plats för att informera om Astma- och Allergiförbundets kampanj om matallergier.

Foto: Privat

Gotland2023-07-09 07:10

Sedan 2011 finns en gemensam EU-lista över de 14 vanligaste allergenerna i mat. Reglerna innebär att serveringsställen ska kunna informera om maten innehåller någon av allergenerna. I en undersökning som Astma- och Allergiförbundet gjort framgår det att bara en handfull av landets kommuner har ett anmälningsformulär för allergiska reaktioner. Region Gotland är en av dem saknar ett sådant. 

– Vi har faktiskt inte funderat på det. Har vi fått in en anmälan så har den kommit via den generella klagomålshanteringen. Det formulär vi har är gjort specifikt för matförgiftning. Det går absolut att använda samma men vi måste specificera den. Vi har inte tänkt tanken på att ha en e-tjänst för allergiska reaktioner, men det ska vi ta itu med, säger Andreas Larsson, chef på Enhet livsmedel och alkoholtillstånd. 

Under perioden mellan 2019 och 2023 anmäldes totalt 13 incidenter av allergisk reaktion till regionen. När det handlar om matförgiftning kom det in 204 anmälningar under samma period. 

– Misstänkta matförgiftningar brukar vara långt fler. Allergiska reaktioner är bara en handfull de senaste åren, en per år på sin höjd, säger Daniel Stensing, livsmedelsinspektör på Region Gotland.

undefined
Andreas Larsson är chef för Region Gotlands enhet för livsmedel- och alkoholtillstånd.

Enligt Liselott Florén, kommunikation- och påverkanschef på Astma- och Allergiförbundet, är problemet med de låga anmälningsantalen att det inte finns ett lämpligt formulär.

– Det finns väldigt lite statistik över matallergiska reaktioner i samband med att man äter ute. Många känner inte ens till att man kan göra en incidentrapportering till kommunen.

undefined
Under Almedalen var Liselott Florén (Vänster) på plats för att informera om Astma- och Allergiförbundets kampanj om matallergier.

Frågorna i formulären fokuserar ofta på matförgiftning. 

– Det är ett stort bekymmer. Som matallergiker får man fel frågor, till exempel om fler i sällskapet har blivit sjuka, säger Liselott Florén.  

Astma- och Allergiförbundet vill att samma principer ska appliceras vid allergiska reaktioner som vid matförgiftning. 

– Vi vet inte var någonstans kedjan brister när någon får en matallergisk reaktion. Vi har ingen aning, säger Liselott Florén. 

Men enligt Daniel Stensing görs regelbundna kontroller av hur serveringarna hanterar allergener.

– När det handlar om allergikontroller brukar vi sätta upp ett scenario. Vi tittar på menyn och frågar personalen om det finns vissa allergener i maten. Då får de uppge vad den innehåller varpå vi följer med in i köket och kontrollerar om de ger rätt information och om tillagar maten på rätt sätt, säger han.

Pizza är både uppskattat och anpassningsbart till de flesta.
Pizza är både uppskattat och anpassningsbart till de flesta.
Eu:s allergenlista

Spannmål, som innehåller gluten 

Kräftdjur

Ägg

Fisk

Jordnötter

Sojabönor

Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)

Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt

Selleri

Senap

Sesamfrön

Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter

Lupin

Blötdjur (exempelvis snäckor, ostron, musslor och bläckfisk)

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!