Efter 27 år fick de en glad överraskning
??Det kom onekligen som en glad överraskning. Vi blev både glada och hedrade men lite förvånade eftersom vi har hållit på så länge.Det säger Anneli och Sylve Dahlbom som driver butiken Kränku i Visby innerstad. I förra veckan utsågs de till Årets företagare av Företagarna
??När vi började med te och kaffe i lösvikt var det en storstadsgrej, säger Anneli Dahlbom. Så det var lite våghalsigt att ge sig på det i en liten stad som Visby.
Men när paret väl börjat blanda sina egna tésorter så vaknade intresset bland gotlänningarna.
Specialblandningar
??Vi började med 14 tesorter, minns Sylve Dahlbom. Idag har vi över hundra och det verkar på något mystiskt sätt ha tillkommit något nytt varje gång vi räknar.
Idag säljer Kränku 20 så kallade specialblandningar, alltså sorter som paret Dahlbom själva tagit fram. Än idag blandar de téet för hand.
??Det ger en bra sysselsättning för personalen när det är lite tunt med kunder, säger Anneli.
Bjöd på hela kvarteret
Det började alltså i en lokal mitt emot valvet på S:t Hansgatan, där Boel idag har klädbutik. Teet och kaffet utökades snart med tobak och tidningar och senare även konstnärsmaterial. Men det var inga nya produkter för innerstaden. Dahlboms tog över vissa produkter de ville ha kvar i innerstaden när andra personer lade ner sin verksamhet. I den lokalen fanns man i drygt 21 år.
??Sen fick vi reda på att Riksantikvarieämbetet ville sälja kvarteret i Hästgatsbacken, säger Sylve Dahlbom. Det var stort och dyrt och säkert inget för oss. Men Anneli tyckte i alla fall att vi skulle gå och titta. Det blev så att vi till och med lade ett anbud på kvarteret.
Fördubblad omsättning
På den tiden bodde paret i Stenkumla, där även téblandningen och lagret fanns.Och så hade man lokalen på Östercentrum.
??Vi tänkte att om vi får köpa kvarteret, då lämnar vi allt annat, säger Anneli. Och så blev det. 1999 slog vi igen på Öster och sedan vidtog arbete med att flytta allting till Hästgatsbacken. Men i maj 1999 kunde vi öppna. Det var jobbigt, svettigt och dyrt. Men vill man något så kan man försätta berg.
Då var det fyra personer som betjänade i butiken. Idag är det åtta årsanställda.
??Vi har i princip fördubblat omsättningen sedan 1999, säger Sylve. Så det har hänt lite.
Kunder i hela landet
Paret Dahlbom har som ledstjärna att växa, men att växa långsamt.
??Vi vill inte ta på oss alltför stora förändringar, säger Anneli. Vi måste ju klara av det också.
Förutom butiken ägnar de sig även åt grossistverksamhet. Och den är inte begränsad enbart till Gotland.
??Nej, vi har kunder runt om i hela landet, säger Sylve.Men det gäller att ha en lagom stor verksamhet, så att vi klarar av att serva alla.
För Sylve Dahlbom har det alltid varit en dröm att få sälja olika sorters te. Och att blanda egna sorter har naturligtvis varit kryddan på moset.
??Man måste ha roligt när man jobbar, säger han. Det är viktigt att både vi, våra kunder och våra anställda trivs.
Designade förpackningar
En extra liten touch åt parets produkter är att man samarbetar med gotländska konstnärer. Nisse Hammarströms Jaken som sitter på kränku (pallen) är väl i det närmaste världsberömd nu.
??Men vi vill gärna att konstnärerna designar förpackningar till alla våra tesorter, säger Anneli.
Hur ser då framtiden ut för det framgångsrika handlarparet?
??Ja, vi fortsätter nog i samma anda, att växa långsamt, säger Anneli Dahlbom. Vi tycker det är viktigt att se till helheten, att vi kan ha grepp om verksamheten. Vi har exempelvis hellre någon mer årsanställd än att ta in extrapersonal vid toppar. Det är fråga om att personalen skall trivas, aldrig känna sig utlämnad utan kunna känna stabilitet i sin tillvaro.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!