Efter 50 år nu lägger "Wäst" bridgeskrivandet på hyllan...
Signaturen "Wäst" som under 50 år har skrivit bridgeresultaten i Gotlands Allehanda ska nu trappa ned och sluta skriva. Det handlar om öns kanske mest bridgekunnige man Sven Westfält.Den 1 juli låter han pennan vila och låter yngre krafter ta över.
Sven satt och följde hur spelet gick och försökte samtidigt lära sig. En kväll var spelarna bara tre och de beklagade sig över att en fjärde spelare fattades. Sven sa att han kunde hoppa in och försöka. De andra trodde inte att det skulle gå så bra men de bedrog sig.
På den vägen är det och nu har Sven spelat bridge i nästan 60 år!
<span class=MR>Ett folknöje förr</span>
Han kom tillbaka till A7 efter utbildningen och där fanns den halvprivata A7:s Bridgeklubb som bestod av 10-12 underofficerare. Det var naturligt för Sven att bli medlem i klubben.
Sedan kom polisyrket och 1946 när Sven började arbeta som polis fanns det flera polismän som fann ett stort intresse i att spela bridge. Bland dessa fanns bl a kommissarie Anders Attner.
På den här tiden var det mycket populärt att spela kortdet var ett folknöje.
Gotlands Bridgeklubb bildades och det är den äldsta bridgeföreningen på Gotland. Snart bildades flera klubbar och bara i Visby fanns det fyra livaktiga klubbar.
När bridge var som mest populärt hade Gotlands Bridgesällskap 45 medlemmar, berättar Sven.
<span class=MR>Är spelet trogen </span>
Den som en gång har börjat spela bridge brukar vara spelet trogen och så har det även varit för Sven. Han berättar hur spelet har utvecklats genom åren och hur det har blivit svårare än förr. Sven påpekar att det är budgivningen som mest har förändrats.
Sven Westfält har hållit sig mycket aktiv genom åren och höll samma nivå även under de tio första åren efter pensioneringen. Sedan dess har det blivit lite mindre spelande men han konstaterar att bridge är nyttigt för hjärnan.
Jag är fortfarande väldigt intresserad av bridge och även av korsord.
Vad är det då som fascinerar så mycket i bridge att man kan ägna nästan ett helt liv åt spelet?
Ingen giv är lik någon man har spelat tidigare, förklarar Sven Westfält.
Det är intressant att se hur man ska lösa eget kontrakt och sätta en käpp i hjulet för försvarsspelet, säger han.
Numera ligger Gotlands Bridgesällskap i malpåse sedan 10 år tillbaka och Sven förklarar att orsaken till detta var att spelarna inte räckte till. För att en klubb ska fungera riktigt bra behövs det 25-30 medlemmar men det finns många klubbar i dag som inte ens har 15 medlemmar och då är det svårt.
För närvarande finns det sju klubbar på Gotland men i början fanns det dubbelt så många, berättar Sven.
<span class=MR>Börjar och slutar</span>
Hur är det med nyrekryteringen då?
Sven Westfält själv har varit instruktör och har haft sex-sju nybörjarkurser under åren. Det var han som såg till att Klintehamns bridgeklubb bildades efter det att han hade haft nybörjarkurs där.
Ett fenomen nu för tiden är att det kan vara flera personer som visar intresse och beslutar sig för att börja lära sig spelet men sedan fortsätter de inte och hoppar av,
Sven förstår inte varför det blir så.
Vid det s k onsdagsspelet är det mest nybörjare som får möjlighet att träna innan de blir mogna att träffa de stora spelarna.
<span class=MR>Mängder med resultat</span>
Det är alltså 50 år sedan Sven Westfält började skriva bridge i Gotlands Allehanda.
Det blev först resultat från Gotlands Bridgesällskap, sedan också förbundets resultat och efter hand blev det resultat från samtliga klubbar på ön.
Sven tänker sluta skriva bridge men han tänker inte sluta spela. Han berättar att det ordnas bridge på dagtid på måndagarna och sedan på kvällstid tisdag, onsdag och torsdag varje vecka. De brukar spela på gamla A7:s sjukavdelning i Visby.
Sven Westfält har varit ordförande både i Gotlands Bridgeförbund och Gotlands Bridgesällskap.
<span class=MR>Hinner med älgjakten</span>
När en man är så engagerad i bridge är det svårt att tro att han har tid för någon annan hobby. Sven hinner dock med älgjakteni september varje år sedan 50 år tillbaka bär det av till den egenhändigt byggda stugan i Vemdalen, Härjedalen, där Sven är född. Under åren har det blivit många älgar, däribland två 17-taggare!
Förutom jakten så är det trädgårdsarbete och växthuset här hemma som sysselsätter Sven och hustrun Birgit.
Under hela sitt liv har Sven varit mycket intresserad av idrott, han har ägnat sig åt allmän idrott och han har varit tiokampare. Han säger att han har varit idrottsgalen sedan han var tio år gammal.
Som fäktare har han ställt upp i SM och han har faktiskt gått en match mot den nuvarande kungens pappa, prins Gustav Adolf. Sven berättar att han förlorade matchen men det har kanske sin förklaring eftersom prinsens favoritvapen var sabel och Sven höll sig till värja. Under den aktuella matchen var det sabel som gällde naturligtvis.
Sven var lagledare för A7:s fäktlag som lyckade vinna Kungens kanna under flera år. Han var också en duktig skidåkare
Han har tävlat för Visby IF där han också har varit ordförande.
Naturligtvis har han följt det nyligen avslutade OS och han sammanfattar genom att säga att de svenska insatserna var otroligt usla.
Ishockeyn verkade lovande men blev sedan huvudlös och utan taktik. Undantaget var de svenska tjejerna som verkligen var duktiga.
När det gäller bridgeresultaten och kommentarerna i GA så är det säkert många som kommer att sakna signaturen "Wäst" men nu har han bestämt sig. Han tänkte först sluta till nyår men det var mitt i bridgesäsongen så det blir en fortsättning fram till den 1 juli, men då är det definitivt slut med skrivandet, påpekar Sven Westfält.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!