Toms Beach Buggy hamnar på Volkswagens museum

Köpet av en omgjord Volkswagen Beetle blev starten på ett 30 år långt äventyr genom världen. På grund av hälsoskäl säger Tom McAlevey i Västerhejde nu hejdå till sitt kära fordon.

"Äventyren jag upplevt i den där bilen går inte att beskriva", säger Tom McAlevey.

"Äventyren jag upplevt i den där bilen går inte att beskriva", säger Tom McAlevey.

Foto: Ella Gruenberg

Gotland2022-08-14 12:10

Thomas "Tom" McAlevey har en minst sagt händelserik historia. Född och uppvuxen i New York hittade han, via Kalifornien, till Sverige genom en svenska han träffat på en av sina motorcykelturer. Efter att ha sålt radiokanalen Bandit hamnade han på Gotland på slutet av 90-talet. Där startade han radiokanalen Right on Gotland och nattklubben Toms Garage.

– Det var en bra tid och folk kommer fortfarande ihåg klubben som populär. Däremot trodde jag att ägandet av en nattklubb skulle vara lite jobb och mycket pengar men det visade sig vara exakt tvärtom, säger Tom och skrattar.

undefined
"Äventyren jag upplevt i den där bilen går inte att beskriva", säger Tom McAlevey.

För att marknadsföra Toms Garage på olika stränder köpte Tom en Beach Buggy. Buggyn, som är en omgjord Volkswagen Beetle från 1968, har färdats genom Sverige, USA och Afrika. Toms Afrikaresa gav upphovet till dokumentären "Adventuress Wanted", en film som fortfarande ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag vann pris på New York International Festival för dokumentären och blev kontaktad av ett filmbolag i Hollywood som ville skriva kontrakt. Sedan blev ägaren dessvärre påkörd av en lastbil och det blev ingenting med det.

Efter att ha lagt filmproduktionsdrömmarna på is startade han streamingtjänsten Radical.fm i Los Angeles. Företagets kundtjänst låg i Filippinierna, där han träffade sin sambo Elsie. När företaget lagts ned återvände han till Gotland för sin andra dotters bröllop. Där blev han kvar på grund av covidrestriktioner och hälsoskäl.

Med bruten rygg och nacke, avsaknad av sin ena arm och lejonbett på vaden har Toms hälsa äventyrats rejält de senaste åren.

undefined
När Gotlands Tidningar träffade Tom 2004 var såret på vaden efter en lejonhonas bett färskt. Nu är såret helt läkt.

Hur känns kontrasten mellan att ha varit på stora äventyr och nu hindras från att göra det?

– Det går inte att beskriva, det känns så tungt. Jag trodde aldrig att jag skulle hamna i den här situationen. Däremot gör jag lite framsteg, men det är inte troligt att jag kommer kunna vara utan rullstolen i framtiden.

Tom berättar att han har många vänner som skriver och frågar hur han mår. De flesta av dem vet ännu inte att han blivit rullstolsburen.

– Att komma ut som rullstolsbunden har varit extremt svårt för mig. Det har varit svårt att berätta det för folk jag älskar och lika svårt att bli behandlad annorlunda.

undefined
"Det här är den roligaste tatueringen i världen för de som har lite humor", säger Tom McAlevey och skrattar. Han förlorade ena armen i en motorcykelolycka på 90-talet.

Samtidigt är Tom optimistisk inför framtiden.

– Jag har haft mycket otur men jag har också många bra vänner som hjälper mig så det finns ändå hopp.

Efter mer än 20 år tillsammans skiljs Tom från sin röda Beach Buggy. Nu fortsätter bilen sin färd – denna gång mot Volkswagens museum i Tyskland.

– Volkswagen hörde av sig för mer än tre år sedan och ville ha bilen som en modell för en ny elbil de tänkte skapa. Istället hamnar bilen på museet och förhoppningsvis kommer min film spelas upp i bakgrunden.

I framtiden har han fortfarande siktet inställt på äventyr. Även om Beach Buggyn med sin manuella växel blivit omöjlig att köra upptas hans tankar av att kunna köra en automatväxlad bil.

undefined
Thomas McAlevey har sålt Beach Buggyn men hoppas på att kunna köra automatväxlade bilar i framtiden. Husbilen till vänster vill han gärna använda till kommande äventyr.

– Min reslust kommer aldrig försvinna. Kan jag köra en automat kan jag åtminstone kontrollera min miljö litegrann, säger Tom.

När lastbilen med Buggyn rullar iväg följer han den med blicken.

– Äventyren jag upplevt i den där bilen går inte att beskriva. Jag tror aldrig jag hade kunnat förstå världen på samma sätt som jag gör nu utan mina resor. Hon kommer leva mycket längre än mig och förtjänar verkligen det här avslutet, säger han och vinkar hejdå till lastbilen.

Om Beach Buggys

En Beach Buggy kallas även för Dune Buggy eller i Sverige för "sandloppa".

Beach Buggys byggs vanligtvis utifrån Volkswagen-bilar från 60- och 70-talet.

De flesta buggykarosser är olika varianter av Meyers Manx som tillverkades av Bruce Meyer i Kalifornien, USA.

År 2024 planeras modellen Meyers Manx att lanseras som elbil för första gången.

Eftersom Beach Buggys inte är tillåtna överallt används de ofta i öknar och på stränder.

Fordonet har även använts inom militären i USA. 


Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!