Visby har haft lika dålig luftkvalité som delar av Stockholms innerstad. Undermåligt menade Region Gotland som sedan 2018 arbetar enligt en åtgärdsplan för att sänka mängden PM10 (partiklar) i luften. Hittills i år har 23 dygn uppmäts med för höga halter av PM10- partiklar i luften. Enligt direktiv från EU får man max ha 35 dagar per år som överskrider den tillåtna mängden partiklar.
– Förhoppningen är absolut att vi ska hamna under 35 dagar där vi överskrider tillåten mängd partiklar i luften. Får vi en tidig vinter och vi måste sanda vägarna redan i november- december kan det bli dagar där vi överskrider den tillåtna nivån, säger Mattias Gerdin, miljöskyddsinspektör vid Region Gotland och fortsätter:
– 23 dygn är okej, med tanke på att vi har vintern bakom oss nu då det kommer mest partiklar i luften. Vi har dock haft ett bortfall då mätinstrumentet inte fungerade. Så 23 är rätt lågt räknat om vi ska vara realistiska.
2018 låg antalet dagar som överskred tillåtna nivåer av PM10 på 46 dagar. Året därpå var antalet 21. 2020 var siffran nere på nio, men det är för tidigt att fira, anser miljöskyddsinspektören Mattias Gerdin.
– Det har gått åt rätt håll absolut. 2020 var ju extremt gynnsamt vädermässigt. Då behövde man knappt lägga ut något material på gatorna överhuvudtaget. Det året kan man inte riktigt räkna in i kalkylen, säger han.
Även om väderförhållandena under vinter och tidig vår inte var gynnsamma har antalet gränsöverskridande dagar inte skjutit i höjden. Något som kan förklaras med de åtgärder Region Gotland arbetat efter de senaste åren.
– Jag skulle vilja tro att det är så. Det är såklart vår förhoppning. Det är dock svårt att dra några definitiva slutsatser från år till år, säger han.
Det stora problemet tros vara vilket typ av material som läggs ut under vintern på vägarna. Tidigare användes en kalkblandning som man nu bytt ut mot en granitbaserad blandning.
– Tesen är att det är innehållet i sanden som vi tidigare använt som gjort att vi haft för höga halter av partiklar i luften.
Mer data ska analyseras och Mattias Gerdin är tydligen med att man inte nöjer sig med att komma under gränsvärdet.
– Vi ska ned så långt som möjligt i det fortsatta arbetet. Det är ett arbete som kommer ta några år men vi går åt rätt håll, säger han.