Bryggerier laddar för exklusiv gårdsförsäljning

Efter klartecknet från Bryssel är regeringens sikte inställt på att tillåta gårdsförsäljning av alkohol från den 1 juni.
– Vi är jätteglada, säger Nina Schultes på Snausarve gårdsbryggeri i Silte.

Vid Snausarve i Silte jobbar Nina Schultes och Kalle Andersson med planerna inför att regeringen ska släppa gårdsförsäljning av alkohol fri den 1 juni.

Vid Snausarve i Silte jobbar Nina Schultes och Kalle Andersson med planerna inför att regeringen ska släppa gårdsförsäljning av alkohol fri den 1 juni.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2025-01-10 05:00

Under torsdagen kom beskedet som de gotländska lokala bryggerierna och alkoholproducenterna kämpat för och väntat på under så lång tid. EU-kommissionen har inte längre några invändningar mot förslaget att tillåta småskalig försäljning av öl, vin och sprit i samband med besök på ett mikrobryggeri, destilleri eller en vingård.

– Regeringen fattar beslut om en proposition i nästa vecka som jag går med till riksdagen, och gårdsförsäljning kan därmed införas i Sverige från 1 juni, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till TT.

Nina Schultes driver tillsammans med sin man Kalle Andersson Snausarve gårdsbryggeri i Silte.

– Vi är så klart jätteglada. Vi är redan ett besöksmål med egen pub, servering, och vi säljer redan folköl. För oss blir det här ytterligare en försäljningskanal för starköl, säger hon.

Reglerna är strikta, och tillåter max tre liter starköl per tillfälle och besökare.

– Vi kommer att utnyttja det här för att få ut våra specialbrygder. Det här kommer inte att bli någon outlet för billig öl, säger Nina Schultes om gårdsförsäljningen.

Exklusiva brygder av specialöl kan finnas att köpa, bara vid besök på gården, och inte via Systembolaget.

– Då vill man att folk ska få med sig något minnesvärt hem. Vi har drygt 100 liter av vårat öl som vi vann brons med på Mathantverks-SM i höstas. Det är en produkt gjord helt på gotländska råvaror, säger hon om vad som skulle kunna bli öppningsprodukt för att fira att gårdsförsäljningen släpps fri.

undefined
Nina Schultes berättar att man kommer att nischa sig med exklusiva specialbrygder som bara säljs till besökarna hemma på gården.

Om riksdagen som väntat säger ja är tidpunkten den 1 juni perfekt för öns landsbygd, och den gotländska besökssommaren, menar Nina Schultes.

– I kombination med att vi från den 1 juli får en differentierad alkoholskatt är det här ett break för hela branschen, säger hon.

Snausarves första öl började säljas i blygsam skala under 2018. Då hade Nina Schultes och Kalle Andersson ännu andra jobb vid sidan om.

– Sedan två och ett halvt år jobbar vi båda heltid med bryggeriet och sedan fyra år har vi puben, där vi på årsbasis har vår största omsättning, säger hon.

undefined
Långmyre vineri grundades av Andrea Guerra, vinmakare från Salerno i Italien, och Emma Serner med starka band till Gotland och stor passion för vin.

Samma år som Snausarve drog igång grundade Emma Serner och Andrea Guerra Långmyre Vineri i Hamra. I sommar släpper de sin femte årgång.

– Jätteroligt, det här har pågått under många år och just nu låter det nästan för bra för att vara sant. Jag vill inte ropa hej förrän det har röstats i riksdagen, säger Emma Serner efter socialministerns besked.

För Långmyre Vineri innebär gårdsförsäljning ett mervärde, och en möjlighet att locka fler besökare både till sig själva och till Storsudret.

– Vi ser fram mot att fler väljer att besöka oss tack vare det här, säger hon och berättar att höstens skörd just nu ligger redo inför att försäljningen på gården tillåts.

Det innebär 6 000 flaskor rött, vitt och mousserande, där majoriteten kan säljas i sommar.

– 5 000 flaskor kommer vara klara till den 1 juni, säger Emma Serner.

undefined
Gotland Whisky kan med ett beslut i riksdagen sälja starksprit till besökare vid guidade turer och provsmakningar.

Hos Gotland Whisky i Roma innebär ett beslut att besökare till provsmakningar och guidade turer i sommar kan köpa med sig en flaska hem.

– Det är otroligt positivt för oss om det här går igenom hela vägen, säger vd Mattias Croon.

Gotland Whisky blir därmed unika i sitt slag, som besöksmål och gårdsförsäljare.

– Vi är den enda whiskytillverkaren i landet som odlar vårt eget korn via lantbrukare, och mältar vårt korn själva, säger han.

Så fungerar det

Dryckerna får endast köpas i samband med ett "kunskapshöjande besöksarrangemang" som anordnas av tillverkaren.

Vid ett och samma tillfälle kan en person köpa: 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.

Dryckerna ska få säljas mellan klockan 10 och 20.

Endast småskaliga tillverkare omfattas. Vingårdar måste odla sina egna druvor, men andra tillverkare behöver inte producera råvaror på plats.

Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!