Efter de uppmärksammade artiklarna i GA: Kommunen ser över reglerna för sjukresor

Inom sjukvårdsförvaltningen tas nu fram förslag till ändringar i sjukresereglerna och detta kommer att tas upp vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 23 september. Bland annat ska man se om specialister i större utsträckning kan komma till Gotland och därmed skulle föräldrarna slippa åka till Stockholm med sina barn.
I gårdagens GA kunde vi berätta om Jonas 1,5 år som har en cysta i bakhuvudet. Hans föräldrar har fått bråka varje gång de ska åka med Jonas till Astrid Lindgren-sjukhuset i Stockholm för operation och efterkontroller.

Gotland2002-09-13 04:00
­ Det känns inte bra det här. Därför har vi tagit upp detta med resereglerna med förvaltningen och det diskuteras nu där om det måste göras andra bedömningar. När vi gör ändringar så visar det sig efter ett tag att man kanske måste göra justeringar. Visar det sig inte fungera bra får vi tänka om och göra andra lösningar, säger kommunalrådet Lena Celion i en kommentar.
Det var i juli förra året som man införde striktare regler för sjukresorna. För sjuka eller handikappade barn under 16 år gäller att man betalar resan för en anhörig. billigaste färdsätt gäller, det vill säga färja, om man skall till fastlandet.
­ Dessutom har reglerna stramats upp om vilka medicinska skäl som skall gälla för att få flyga i stället för att åka färja. Men det har visat sig svårt för de enskilda doktorerna att ta den bedömningen.
Det säger Ann-Christin Olsson-Kullberg, stabschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Hon sitter nu och förfärdigar ett underlag till politikerna till nämndsammanträdet den 23 september.
<span class=MR>Har förståelse</span>
­ För vissa barn och ungdomar är det motiverat att båda föräldrarna följer med, men för att få flyga krävs vissa medicinska skäl. Jag kan förstå att Jonas familj tycker det är svårt att ha det så här, säger Ann-Christin Olsson-Kullberg.
­ Nu pågår en översyn inom förvaltningen och vi kommer att ta ställning till detta vid nämnden den 23 september och även i samband med budgetarbetet i oktober. Kanske ska översynen också göras ihop med social- och omsorgsnämnden. det finns ofta en annan problematik med i bilden, exempelvis om bidrag när det gäller svårt sjuka barn, säger Lena Celion.
<span class=MR>Flera fall</span>
Fallet med Jonas och bråkandet i samband med resorna till Stockholm är inte det enda. I början av juni kunde GA berätta om sexåriga Josefine Hägg i Lojsta, som har ryggmärgsbråck.
Då var det reseförbudet för sjukvårdspersonalen som infördes i sparsyfte, som ställde till det. Astrid Lindgren-sjukhuset krävde att Josefines läkare och sjukgymnast på Gotland skulle följa med vid en undersökning av specialistläkare i Stockholm.
Reseförbudet satte stopp för undersökningen. Två timmar innan färjan skulle avgå fick föräldrarna veta att kommunen bestämt att de inte skulle få träffa specialistläkarna i Stockholm.
Dessutom fick Josefines mamma bråka för att få en hytt på båten så att Josefine slapp ligga på golvet i någon korridor på färjan. Josefine kan inte kissa själv på toaletten utan man måste använda kateter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om