Efter fem år – nu beskrivs projektet som en succé

För fem år sedan startade projektet Bokstart Gotland. Då i en mindre skala för föräldrar i fokusgrupper. I dag bokstartas nio av tio förstagångsföräldrar på ön.

Ros-Marie Larsson-Cederdahl, bibliotekarie och Kay Durell, förskollärare vid öppna förskolan

Ros-Marie Larsson-Cederdahl, bibliotekarie och Kay Durell, förskollärare vid öppna förskolan

Foto: Erik Daun

Gotland2024-04-28 15:15

Forskningen visar gång på gång att högläsning, inte minst i tidig ålder, är positivt för barns språkutveckling. Den utökar också barnets ordförråd och vid sidan av detta så stärker också lässtunden relationen mellan barn och vuxen. 

Med bakgrund av detta initierades 2019 projektet Bokstart Gotland som då finansierades av Kulturrådet. Då erbjöds hembesök till föräldrar inom fyra utvalda fokusområden där föräldrar fick en introduktion till högläsningens värld, med boktips, råd och idéer för att göra högläsningen meningsfull för såväl barn som vuxna. Sedan 2021 är Bokstart en permanent insats för gotländska föräldrar. 

– Det har verkligen skett en utveckling under de här fem åren som Bokstart har funnits på Gotland. Det har utökats och breddats med tiden, vilket blivit väldigt bra. Fler har fått möjligheten och fler har tackat ja till att få Bokstart, säger Emelie Stenqvist, samordnare.

undefined
Emelie Stenqvist är samordnare för Bokstart på Gotland.

Sedan 2021 har Bokstart växt stadigt. Första året tackade 60 procent av förstagångsföräldrarna ja till hembesök med Bokstart. 2023 hade den siffran växt till 93 procent.

– Det är nästan det roligaste med projektet. Där ser man verkligen en förändring och det är ett viktigt kvitto på att det finns en efterfrågan. Samtidigt har kännedomen kring Bokstart ökat vilket också bidragit, konstaterar hon.

Upplägget för Bokstart bygger på två hembesök. Det första när barnet är sex månader och det andra när barnet är elva månader. Då kommer en bokstartare hem till barnets hemmiljö med bokgåvor och visar hur man kan läsa för att inspirera och engagera.

– Boken är ett fantastiskt verktyg att samtala. Man kan dela uppmärksamheten med sitt barn genom boken, man sitter nära varandra och kan leka med boken. Vi vill visa att läsning är så mycket mer än att bara läsa från pärm till pärm. Kärnan är inspirera föräldrar och hitta sitt sätt att läsa så det känns roligt för just dom, säger hon.

undefined
Några av de bokgåvor som ges till föräldrar vid hembesöken.

Benjamin och Kajsa tillsammans med barnet Freja, i dag 14 månader, var en av familjerna som under förra året deltog i Bokstart. 

– Det kändes så himla inspirerande att höra om hur man kan använda boken och berättande med sitt barn. Sen kändes det fint med hembesök, nästan lyxigt, säger Kajsa.

Benjamin, som kommer från Skåne, menar att Bokstart som koncept inte var något som han hade förväntat sig som nybliven förälder. 

– Jag frågade runt bland mina kompisar i Skåne om dom blivit erbjudna Bokstart, men det verkar inte. Det kändes verkligen fint att få den här möjligheten med alla tips vi fick bara efter första mötet, säger Benjamin.

undefined
Kajsa, barnet Freja och Benjamin har fått många viktiga råd och tips från Bokstart.

Innan det första Bokstartsmötet läste de båda föräldrarna för sin dotter, men utan någon större framgång.

– Vi läste lite innan, men vi hade inte samma inlevelse eller engagemang. Det var tydligt när vi lärde oss förstärka boken, till exempel genom att trumma, om det nu är det som de gör i boken. Inlevelsen kom liksom direkt, säger Kajsa.

De båda hoppas, och tror, att Bokstart gjort att deras dotter fått en naturlig och givande introduktion till läsning. Högläsningen har blivit en naturlig del i familjens vardag.

Ros-Marie Larsson-Cedendahl, bibliotekarie, och Kay Durell, förskollärare vid öppna förskolan är två av totalt tre "Bokstartare" som gör hembesök hos familjerna. 

– Föräldrarna får en kunskap som de kanske inte visste om tidigare. Det är på något sätt en så enkel sak det här. Föräldrar får bra verktyg för att kunna ge barnen en inspirerande insikt in i läsvärlden, säger Kay Durell. 

undefined
Ros-Marie Larsson-Cederdahl, bibliotekarie och Kay Durell, förskollärare vid öppna förskolan

Ros-Marie Larsson-Cederdahl har varit med i Bokstart sedan starten på Gotland 2019.

– Nu märker man att föräldrar känner till Bokstart. Det har blivit etablerat och är en stor skillnad från när vi drog igång. Föräldrar är intresserade och till och med frågar innan vi ens hinner bjuda in, säger hon.

Hur är det att få träffa alla dessa föräldrar då?

– Det är verkligen fantastiskt att få möta alla nyblivna föräldrar. Det blir också ett sådant positivt möte där både barn och föräldrar bara suger åt sig och vill lära. Hemmiljön spelar nog en stor roll i det.

Det är Barnavårdscentralen, Bvc, som bjuder in alla nya föräldrar till Bokstart. De som tackar ja blir därefter kontaktade och möten bokas in när barnet alltså är sex månader och elva månader. Bokstart Gotland är ett samarbete mellan barnhälsovården, folkbiblioteken, förskolorna, öppna förskolan, familjehemsenheten och logopedmottagningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!