I GT:s granskning av tystnadskulturen i de gotländska skolorna vittnar ett flertal lärare om hur de inte vågar säga vad de tycker, bland annat av rädsla för att drabbas av någon typ av repressalier.
I del två av artikelserien, som publicerades på fredagen, uttalade sig de två stora fackförbunden för lärare, och det blev då tydligt att de hade helt olika bilder av situationen. Lärarnas Riksförbund sade att det tveklöst är så att det finns en tystnadskultur inom skolan, medan Lärarförbundet menade att det inte finns något generellt problem.
Med anledning av GT:s granskning har nu utbildnings- och arbetslivsförvaltningen inom Region Gotland valt att kommentera det faktum att flera av deras medarbetare vittnar om en tystnadskultur inom en av regionens verksamheter.
"Så vill vi verkligen inte ha det. Vi välkomnar att kritik lyfts fram så att vi tillsammans kan ta tag i arbetsmiljöfrågorna. Våra arbetsplatser måste vara attraktiva om vi ska klara av kompetenförsörjningen. Vi tar sakuppgiterna som lämnas av de intervjuade på största allvar", säger Karl-Erik Söderberg, tillförordnad utbildningsdirektör, i ett pressmeddelande.
Bakgrunden till GT:s granskning är en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund. Enligt den upplever varannan svensk lärare att det finns en tystnadskultur i skolan.
"Detta är dystra besked och självklart något som måste tas på största allvar, även om vi faktiskt inte vet hur många gotlänningar som var med och svarade på enkäten. Det kan låta naivt, men vi har inte fått några sådana signaler till oss att det är ett förekommande problem varken via den samverkan som sker med fackliga företrädare eller den senaste medarbetarenkäten. Tvärtom visar enkätsvaren på ett högt förtroende för våra skolledare", säger grundskolechefen Torsten Flemming i samma pressmeddelande.
Läs utbildnings- och arbetslivsförvaltningens insändare om tystnadskulturen inom skolan här: Dystra besked som måste tas på allvar"
I lördagens GT kommer en tredje del i granskningen av tystnadskulturen inom skolan. Där finns en längre intervju med Torsten Flemming kring problematiken. Även barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius ger där sin syn på saken. Artikeln går givetvis även att läsa på Helagotland.se.
Här är de tidigare delarna i artikelserien: