Efter Hans kommer solsken – så blir vädret i helgen

Efter regn kommer solsken, som man brukar säga. Men vad har den soliga helgen med Hans att göra? Inte så mycket, enligt SMHI.

Trots att en del moln kommer att passera över Gotland under de närmaste dagarna, kommer solen hitta sina sätt att skina igenom, enligt SMHI.

Trots att en del moln kommer att passera över Gotland under de närmaste dagarna, kommer solen hitta sina sätt att skina igenom, enligt SMHI.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2023-08-11 17:10

Medan SMHI fortsätter utfärda både gula och röda varningar på fastlandet verkar det som att Gotland har sett det sista av ovädret Hans. Under lördagen blir det sol- och badväder på flera platser på ön. 

– Det blir lite varierande molnighet ändå, men tidvis så finns det utrymme för sol. Det varierar lite beroende på var på Gotland man är, men på de östra delarna av ön kan det bli uppemot 24 grader. På den västra kusten blir det kanske närmre 20 grader, säger Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog på SMHI. 

Under söndagen blir sensommarvärmen lite blygare. Sofia Söderberg berättar om växlande molnighet och en del spridda skurar, främst under natten.

– Det är lite tidigt att säga något om detaljer, men det är kanske inte riktigt lika höga temperaturer på söndagen, säger Sofia Söderberg.

undefined
Sofia Söderberg är meteorolog på SMHI. Enligt henne har Gotland haft en vanlig svensk sommar.

Under den gångna veckan har ovädret Hans fört med sig en del kraftiga vindar över ön. Men till helgen förutspår SMHI måttliga vindar, med undantag för natten till söndagen och en bit in på söndagsmorgonen, där det kan blåsa upp lite mer längs kusterna.

Många, kanske framförallt de semestrande, har upplevt juli månad som förhållandevis kylig och regnig. Men det finns ingen meteorologisk förklaring som säger att Hans skulle ha blåst bort den grådisiga himmelen.

– Ur en meteorologs perspektiv har det kanske inte varit så mulet och regnigt som man kanske har upplevt. Gotland har ändå haft det ganska varierat, en vanlig svensk sommar. Så man ska nog inte dra några paralleller till lågtrycket, säger Sofia Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!