På fastlandet mäts regelbundet älgbetesskador, men Gotland har av förklarliga skäl aldrig varit del av de undersökningarna. Likväl har vi stora skador på ungskog till följd av klövvilt, även om våra skador sitter längre ner.
Under onsdagen och torsdagen samlades därför deltagare från olika skogsorganisationer tillsammans med Jägareförbundet för att diskutera och dra lärdom av de två senaste rådjursbetesinventeringarna som genomförts på Gotland.
Årets tema var skog och vilt i balans, och Lotta Löwhagen Lundberg, processledare för samverkansgruppen Gotlands Skogsstrategi, säger att det varit två givande dagar:
– Undersökningarna ser dessvärre inte så bra ut, så i år har vi haft fokus på hur jägare och skogsägare kan arbeta mer tillsammans.
Man har även gjort en återväxtinventering för att se hur återväxten av skog ser ut på Gotland. Lagstiftningen säger att du som skogsägare är skyldig att anlägga ny skog efter exempelvis avverkning eller skada på skogen, för annars har vi ju till slut ingen skog kvar. Men resultaten är skrämmande:
– Det ser inte alls bra ut. Nu har jag inte de exakta siffrorna i huvudet men säg att i storleksordningen 60 procent av ytorna som återplanterats är godkända. I övriga Sverige ligger det på 80-90 procent godkända. Så här behöver vi verkligen jobba på att säkerställa återväxten.