På Gotlands elnät AB var det med både lättnad och glädje man tog emot tisdagens besked om att Svenska kraftnät har för avsikt att bygga två nya kraftledningskablar mellan fastlandet och Gotland, vilka ska kunna tas i drift till år 2031.
– Det var milt uttryckt väldigt glädjande besked som kom från Svenska kraftnät i dag (tisdag). Det har under en längre tid funnits en osäkerhet kring hur vi ska planera vårt nät, så det känns som en lättnad att det nu finns en plan. Äntligen får man väl säga, säger Kalle Blomberg, vd för Gotland elnät AB.
Sveriges elbehov förväntas bli minst dubbelt så stort de kommande 20 åren, och på Gotland räknar man med att elbehovet har fördubblats redan år 2030. För att kunna möta det krävs dels de två nya fastlandskablarna, men även en omfattande upprustning av det gotländska elnätet. En sådan har redan påbörjats, och kommer att pågå ända fram till år 2040, säger Kalle Blomberg.
– Gotlands elnät planerar att investera närmare två miljarder kronor för att förnya, förbättra och kapacitetshöja det centrala elnätet på ön genom ett investeringsprogram som kallas Kapacitet Gotland. I det programmet ingår ett flertal projekt, varav flera redan pågår, och de här satsningarna är nödvändiga för att säkerställa ett robust och leveranssäkert elnät.
Kalle Blomberg säger att de två nya kablarna, som har en preliminär budget på 5,8 miljarder kronor, är en viktig pusselbit i upprustningen av elnätet på Gotland.
– Det är först nu, när vi vet hur det blir, som vi fullt ut kan realisera planerna på att förnya och förstärka elnätet här på ön.
Utöver de två miljarder kronor som själva investeringsprogrammet förväntas kosta så kommer Geab och Gotlands elnät AB även att behöva bekosta en mottagningsstation för ett par hundra miljoner kronor där de nya fastlandskablarna ska "anslutas". Men vem är det som ska betala alla dessa investeringar?
– Själva kablarna som ligger på havsbotten kommer Svenska kraftnät att bekosta, men det som kommer att ske på ön kommer vi att bekosta här, och då blir det i längden de gotländska kunderna som betalar, säger Kalle Blomberg, och fortsätter:
– De befintliga kunderna är med och betalar successiv förnyelse, vilket innefattar upprustningen av elnätet. När det gäller den utökade kapaciteten, där mottagningsstationen ingår, kommer däremot nya kunder att få betala i form av anslutningsavgift eller befintliga kunder som har ett utökat behov.