1 april 2019 infördes lagen lex Maja som innebär att anställda inom hälso- och sjukvården eller socialtjänsten och ser ett misskött djur har rätt att bryta sekretessen genom att anmäla till länsstyrelsen eller polisen.
Sedan dess har över 1 000 anmälningar kommit in i hela landet, visar statistik från länsstyrelserna efter att TT skickat ut en enkät. Troligtvis är siffran högre då fem av landets totalt 21 länsstyrelser inte svarat på enkäten, alternativt inte för statistik över lex Maja-anmälningar.
På Gotland handlar det om 15 ärenden sedan april 2019 när lagen började gälla.
– Det är ungefär tio procent av det totala antalet anmälningar som vi får in. För vår del har det inte gjort så stor skillnad vad gäller antal anmälningar eller resurser. Det har inte handlat om några större vanvårdsärenden eller lett till omhändertagande, säger Lotta Hallenfur som är djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen Gotland.
Lex Maja infördes till följd av katten Majas öde 2016. Katten svalt ihjäl efter att hennes matte lagts in på sjukhus. Ägaren hade hemtjänst – som valde att inte göra något med hänvisning till sekretessbestämmelserna.
Katter, men också hundar, är vanligast bland de lex Maja-anmälningar som kommer in till landets länsstyrelser. Av de 15 anmälningarna på Gotland gäller nio hund och sex stycken katt. Tio av dessa anmälningar har bedömts vara befogade, det vill säga att det funnits någon brist som behövts åtgärdas. I ett fall har ett föreläggande utfärdats, ärendet gällde en hund som hållits i bur.
Samtidigt som den nya lagen har gett viss effekt och fler vågar slå larm, kommer det också kritik mot att den inte är tillräcklig.
Eleonor Fredler, ordförande i Sveriges Veterinärförbund, säger till TT att lex Maja är ett steg i rätt riktning men hon skulle vilja se en skarpare lag med en skyldighet att anmäla om man ser ett djur som inte får den omsorg eller vård den behöver.
Hon lyfter även vikten av rutiner så att hemtjänstpersonal och andra vårdanställda känner till möjligheten så att de vet att de kan anmäla.
– Det ligger väldigt mycket ansvar på cheferna att man faktiskt berättar det här för sina anställda, säger Eleonor Fredler till TT.