Efter GAD:s konkurs – ”Finns redan intressenter”

Konkursförvaltaren för gotländska möbelföretaget GAD har haft fokus på att produktionsdelen av bolaget ska kunna säljas vidare. ”En konkurs behöver inte betyda slutet”.

Linnéa Karlsson, advokat på Merino Advokatbyrå, är utsedd konkursförvaltare.

Linnéa Karlsson, advokat på Merino Advokatbyrå, är utsedd konkursförvaltare.

Foto: Lo Varg

Gotland2023-11-24 12:30

Den 13 november ansökte möbeltillverkaren GAD om konkurs. Beslutet om att sätta bolagen i konkurs fattades samma dag, av Gotlands tingsrätt. 

– Nu i inledningsskedet är det bland annat viktigt att snabbt ta reda på vilka tillgångar som finns, och undersöka olika alternativ för avveckling, säger Linnéa Karlsson, advokat vid Merino Advokatbyrå, som utsetts till konkursförvaltare.

undefined
I mitten av november ansökte den gotländska möbeltillverkaren GAD om konkurs, och redan samma dag var konkursen ett faktum.

Företaget GAD grundades 1997. Konkursen berör två olika bolag och påverkar ett 15-tal anställda, framför allt i snickeriet i Hemse där man har tillverkat företagets möbler, men även butikerna på Gotland och webb-butiken berörs.

Bland snickarna råder nu förstämning, berättar Joachim Mörck, lokalombudsman vid GS-Facket, som organiserar anställda inom skogs-, trä- och grafikbranschen.

– De är givetvis bedrövade över det som hänt. Arbetsbrist är aldrig kul och så klart visste de att det varit kämpigt i branschen och att GAD:s försäljning dalat på sistone. Men att det skulle gå så här långt kom som en överraskning, både för mig och de, säger han.

Nu sätter man sitt hopp till konkursförvaltaren.

undefined
Linnéa Karlsson, advokat på Merino Advokatbyrå, är utsedd konkursförvaltare.

– Vi hoppas innerligt att man hittar en intressent som kan ta över. Det handlar om oerhört yrkesskickliga personer med lång erfarenhet i branschen. Det vore oerhört tragiskt om man inte kunde fortsätta på något sätt, säger Joachim Mörck.

Konkursförvaltaren Linnéa Karlsson är inne på samma spår. Hon hoppas kunna sälja verksamheterna till någon som kan driva dem vidare.

– Om verksamheterna kan säljas till en ny aktör behöver en konkurs inte betyda slutet, säger hon.

Anbudsunderlag håller den här veckan på att färdigställas för att kunna presenteras för potentiella köpare.

– Flera intressenter har redan hört av sig, men det kan finnas ytterligare. En viktig del i mitt uppdrag är att försöka hitta en lösning som även kan säkra produktion och jobb på ön, vilket vore det mest önskvärda. Då skulle arbetstillfällen kunna bevaras och det skapar många gånger bättre förutsättningar att kunna betala bolagets skulder i slutet av konkursen, säger Linnéa Karlsson.                                                                                                                                   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!