89 röster mot konkurrenten Jakob Trônets 28, så blev slutställningen när alla röster hade räknats. Resultatet var väntat, då Eckerdal kammade hem 48,3 procent i första omgången för tre veckor sedan.
Erik Eckerdal, som tillträder efter årsskiftet, är 50 år och kommer närmast från Samariterhemmet diakoni i Uppsala, där han i dag är direktor.
Han härstammar från en känd kyrklig släkt, där fadern Anders Eckerdal var domprost i Linköping och farbrodern Per Eckerdal biskop i Göteborgs stift. Inte nog med det: Brodern Jan Eckerdal står som en av slutkandidaterna i biskopsvalet i Linköping.
Prästvigningen skedde år 2 000 i Visby och det var också här Erik Eckerdals yrkesbana började. 2 000-2 001 arbetade han som pastorsadjunkt/distrikts- och samarbetskyrkopräst i Terra Novakyrkan. Därefter har Eckerdal varit verksam i Uppsala stift.
2017 blev han teologie doktor i ekumenik och kyrkosyn, på en avhandling om Borgåöverenskommelsen.
Inför biskopsvalet ställde Erik Eckerdahl upp i en utfrågning som Svenska kyrkan anordnande. På frågorna ”Detta skulle jag prioritera som biskop i Visby stift”, samt ”Vilka ser jag är Svenska kyrkans största framtidsutmaningar”, svarade han bland annat följande:
"För att stärka kyrkans andliga liv och tjänst (diakoni) i samhället behöver kyrkan utveckla sin ekonomi så att församlingarna blir ekonomiskt mer självständiga och mindre beroende av kyrkoavgiften – detta gäller både på Gotland och i SKUT. Kyrkans samlade tillgångar behöver förvaltas bättre, så att de över tid växer och genererar större avkastning. Därigenom kan kyrkan bättre bidra till samhällsförändring (tjänst/diakoni), få mer resurser och en mer hållbar, långsiktig och växande ekonomi."