Efter kritiken om uteblivet svar: ”Vi har inget att dölja”

Det finns PFAS i vattnet på Gotland men inget kommer ut i det kommunala dricksvattnet. ”Vi har ingenting att dölja”, säger Patrik Johansson, vattenchef i Region Gotland som kritiserats för att inte lämna ut uppgifter om PFAS.

 Allt dricksvatten som levereras av regionen renas från PFAS.

Allt dricksvatten som levereras av regionen renas från PFAS.

Foto: Christine Olsson (TT)

Gotland2024-05-05 16:00

PFAS är högfluorerande ämnen som har vatten- smuts- och fettavvisande egenskaper och kan påverka vår hälsa negativt. Det är en anledning till att flera företag gjort undersökningar för att kartlägga vilka kommuner och regioner som har sitt dricksvatten förorenat med PFAS.

Företaget Bluewater har frågat 30 av Sveriges 50 största kommuner om PFAS-halter i det kommunala dricksvattnet. En tredjedel av de tillfrågande svarade inte på enkäten. En av dessa var Region Gotland.

– Det är en miss att vi inte svarade på enkäten, säger Patrik Johansson.

undefined
Patrik Johansson, chef på Region Gotlands vattenenhet.

Av 50 kommuner var det bara 19 som offentliggjorde PFAS-halterna i sitt dricksvatten.

Varför är inte klarlagt men för Gotlands del var det inte avsiktligt. 

– Vi har inget PFAS som är över gränsvärdet i utgående dricksvatten eftersom vi renar det. Däremot finns det på en plats på ön i en av Visbys grundvattentäkter. 

PFAS har bland annat läckt ut i övningsområden runt flygplatser och brandövningsplatser där man hanterat brandskum som sedan hamnat i grundvattnet. Ämnet finns även i exempelvis skidvalla, allväderskläder, kosmetika, spolglans, livsmedelsförpackningar och stekpannor. 

För att konsumenterna inte ska få i sig PFAS renas vattnet som är kontaminerat med ämnet, med hjälp av ozon och aktivt kol. Det är samma metod som man tar bort bekämpningsmedel med.

Regionen förbereder sig på att kontinuerligt redovisa vilka PFAS-värden som finns i dricksvatten på sin hemsida.

– Vi behöver kunna visa vilka värden vi får fram när vi analyserar vattnet och förbereder oss på att redovisa alla siffror på hemsidan, säger Patrik Johansson som förklarar att det gäller även andra analyssvar.

undefined
Patrik Johansson berättar att man använder ozon och aktivt kol från att skilja ut PFAS ur dricksvattnet.

Redan i dag uppfyller Gotland de kommande gränsvärdet som mäts i nanogram och som inte ska vara högre än 4. 

På regionens hemsida kan kunderna se hårdhetsgraden på vattnet än så länge men det går att begära ut uppgifter om PFAS-mätningar. Uppgifter från den egna kontrollen är offentlig.

Naturskyddsföreningen arbetar för att få bort all PFAS och kräver att det ska totalförbjudas i Sverige och världen. PFAS är ett samlingsnamn för en grupp ämnen och dessa kan inte brytas ner fullständigt i miljön. Ämnet kan även finnas i maten vi äter.

Fakta om PFAS

PFAS är en förkortning av Poly- och perfluorerade alkylsubstanser.

Det är extremt svåra kemikalier att bryta ner.

Kan ge ökad risk för cancer, sämre förmåga att få barn, förhöjt kolesterol, påverkar sköldkörteln försämrar immunförsvar.

Finns ibland annat brandskum, skidvalla, allväderskläder, kosmetika, spolglans, livsmedelsförpackningar och stekpannor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!