När 188 gymnasieelever i 45 UF-företag visade upp sig hälsade Robin Malmqvist, ordförande i UF Gotland, välkommen i entrén på Wisby Strand.
– Mässan är viktig för att vi ska kunna säkra framtiden på Gotland och skapa nya arbetstillfällen. Här får ungdomarna en försmak på livet. Det är fantastiskt och många säger att det här var de bästa kurserna de läste på gymnasiet, säger han och får medhåll av företagsproffset Nancy Yussef, tidigare ordförande i Företagarna Gotland och nu aktiv i fem egna bolag:
– Det här bygger förutom företagsamhet upp ett ansvarstagande in i vuxenvärlden.
Tindra Dahlby var just på väg in i vuxenvärlden när hennes mamma Linda fick beskedet som 60 000 personer i Sverige varje år får. I hennes fall handlade det om cancer i tjocktarmen.
– Hon dog efter mindre än ett år, i augusti 2021, tre dagar innan hon skulle ha fyllt 48 år, säger Tindra Dahlby och berättar hur hon själv vill hjälpa andra.
Tillsammans med vännerna Maja Nilsson och Ida Nilsson visar Tindra Dahlby att UF-företagandet inte bara är ett sätt att bearbeta sin egen sorg, utan också stötta andra som drabbas – och deras anhöriga.
– Vi driver Jävla Cancer UF och har ett eget konto på Instagram. Där har jag skrivit och många andra, de som köpt våra armband men också andra. De delar och berättar sina historier och bilder, säger hon.
Idén bakom deras företag är att sälja armband i silver, som de själva skriver texten på och sedan får hjälp av Dicks guld och silver att tillverka.
– Vi skänker 15 procent av vinsten till Cancerfonden och hittills har vi fått in nära 4 000 kronor, säger Tindra Dahlby och berättar att målet är åtminstone 5 000 kronor innan UF-företaget ska avvecklas.
Med sig har tjejerna fått massor av kunskap i att driva företag, men också historier på liv och död från kunder och deras anhöriga.
– Sorgen går aldrig över – men det blir lättare att stå ut med den. Jag känner att mamma hade varit väldigt stolt över det här. Att våga prata om det är viktigt och det känns skönt att få berätta, säger Tindra Dahlby.
I en monter en bit därifrån sålde Märta Levin och Julia Almqvist också tröst, i bolaget Amans UF.
– Det här är ångestdämpande gosedjur. De är viktade med mellan ett och tre kilo sand i tygpåsar, säger Märta Levin medan Julia berättar att deras egen marknadsundersökning visar att de verkligen fungerar, ungefär som tyngdtäcken.
Popcorn och bakverk gör många besökare hungriga, Mehmet Abay laddade micron på löpande band med pizzabitar.
– Det går asbra, kycklingpizza är vår storsäljare, säger han och berättar att han tillsammans med Albert Legnér driver Slice Gotland UF på Gutegymnasiet och där brukar sälja sina pizzor som alternativ till skolluncherna.
När man inte behöver kniv och gaffel till sin pizzabit kan de göras om till eleganta silverringar.
– Vi vill göra miljövänliga smycken och det här var en spännande idé att utveckla vidare, säger Alva Raufi, som bildade Rafelius UF tillsammans med kompisen Vendela Gradelius.
Vid utgången var det en nöjd UF-ordförande Robin Malmqvist som konstaterade att ungt företagande är en riktig talangskola.
– De här eleverna är grymma! De är bättre än på större mässor och går all in. Jag är jättestolt och några av dem brukar bli kvar som företagare, annars blir de duktiga anställda, säger han.