Gymnasie- och vuxenutbildningens beslutade på sitt sammanträde på onsdagen att inte återuppta transportinriktningen på fordons- och transportutbildningen på Wisbygymnasiet.
– Det blir för dyrt. Den utbildningen skulle kosta ytterligare 10 miljoner kronor. Jag ser inte den möjligheten, säger Rolf Öström (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Inriktningen lades ner 2017. En av anledningarna var att transportinriktningen var en av de dyraste utbildningarna och en avveckling bedömdes spara 4,8 miljoner kronor.
– Det beslutet står fast, säger Rolf Öström.
Han påpekar att det inte är en utbildning regionen är skyldig att erbjuda.
– Vi måste ha nästan alla program och har många fler än andra kommuner eftersom vi inte kan samverka med andra. Då blir det ibland för små årsklasser vilket ger en fördyring på gymnasiet. Ö-läget är ett problem.
Eleverna som vill utbilda sig inom transportbranschen hänvisas till skolor i Växjö, Oskarshamn och Kalmar. Under 2021 och 2022 var det 15 respektive 14 elever som hade fordons- och transportprogrammet med inriktning transport, som sitt förstahandsval.
– Det finns också en vuxenutbildning med liknande inriktning och där får vi statsbidrag, säger Rolf Öström.
Under hösten 2022 gjordes en rapport där det bland annat framgår att mellan 14 och 24 chaufförer kommer att sluta inom de närmaste 5 åren.
Gotlands åkeriförening med Roma grus VD Magnus Lindby hade hoppats att regionen sagt ja.
– Nu letar vi efter ett privat alternativ, säger han och berättar att medelåldern på chaufförerna är 57 år.
Han räknar också med att det kommer att behövas anställas mellan 15 och 25 chaufförer inom de närmaste åren.
– Vi behöver fylla på, säger Magnus Lindby.
Han berättar att man tittar på en lösning där en privat gymnasieskola bidrar med den teoretiska delen. Det kan vara Guteskolan, som redan 2019 ansökte om att få starta fordons- och transportprogrammet, inriktning transport. Då var det aktuellt med 36 platser. Den gången avslog Skolinspektionen.
– Branschen kan ställa upp med vissa saker och hjälpa till med fordon och praktikplatser.
Finansieringen bygger på att även en privat gymnasieskola har rätt att få elevpengar om de startar en utbildning.
– Det blir inte lätt men det går. Vi har egentligen inget val, säger Magnus Lindby.