Kommunens avtal med Swedavia, som äger flygplatsen, gäller till och med den 31 december år 2038 och måste sägas upp senast tre år före avtalstidens utgång. Stockholms stad är alltså mycket tidigt ute, närmare bestämt drygt 11 år innan tiden löper ut.
Bakom beskedet, enligt ett pressmeddelande från Stockholms stad, ligger en förhoppning att både Swedavia och regeringen ska vilja inleda en dialog med kommunen om att tidigarelägga avvecklingen av Bromma flygplats.
Avsikten att säga upp avtalet blev känd redan i februari i år, och grundar sig i att S, MP och V i Stockholm stad på sikt vill utveckla en ny stadsdel i området under namnet Bromma parkstad.
Enligt Jesper Skalberg Karlsson, gotländsk M-politiker i riksdagen, betyder beskedet från Stockholm stad ingenting i praktiken.
– Det är ett rent utspel från det rödgröna styret. Ett försök att påskynda nedläggningen av fungerande infrastruktur, som är både fel och sorgligt, säger han.
I mitten av september meddelade BRA och SAS att de ingått ett avtal, som gör att linjen mellan Visby och Bromma upphör och att alla flyg i stället går till Arlanda. En spik i kistan för flygplatsen – som i åratal varit föremål för politisk strid – menade då vissa. Men andra har kämpat emot, framför allt i delar av landet som haft en linjetrafik till och från Bromma. Inte minst på Gotland, där öns trafikråd varit tydliga med att både Arlanda och Bromma behövs för den gotländska tillväxten.
Enligt Jesper Skalberg Karlsson finns det andra viktiga funktioner i att ha kvar Bromma flygplats, och att en avveckling i förtid inte är aktuell från regeringens sida.
Och vad gäller betydelsen för Gotland är han fortsatt övertygad om att Bromma flygplats behövs, även på lång sikt.
– Det behövs en redundans i vårt transportsystem, med Bromma som en slags reservflygplats om något skulle ske på Arlanda. Exempelvis använder öns sjukvård sig av flyget när man skickar prover. Så gällande det samhällsviktiga flyget vet vi att Bromma är avgörande, säger Jesper Skalberg Karlsson.
Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att öns sjukvård använder sig av Bromma för att skicka prover. Rätt ska alltså vara att man använder sig av flyget.