Förstärkningsläge och sjukdom bland personalen som resulterade i mängder av inställda operationer, behandlingar och mottagningsbesök. Det var den bistra verkligheten på Visby lasarett när covid-19 plågade ön som mest.
Nu börjar det se bättre ut, men vårdskulden som byggts upp är påtaglig.
– Vi lever fortfarande i sviterna av pandemin som påverkar produktionen. Vi ser att vi tappat i produktion för operationer och åtgärder i januari och februari jämfört med föregående år. Detta är nära kopplat till hur befolkningen insjuknat i covid-19 efter sommaren 2021 och att RS-viruset tog fart, med spridning bland barn. Sedan kom omikron, säger sjukhuschefen Cathrine Malmqvist.
I januari i år var det 36 procent fler i sjukvårdskön som väntade på operationer och åtgärder än under samma period förra året. Och 2021 utfördes 7 procent färre operationer än 2020.
– Inom specialistvården har vi några mottagningar som inte når över 50 procent vad gäller måluppfyllelsen till vårdgarantin. Det handlar om hörcentralen, allergimottagningen och hjärtmottagningen. Även för infektion- och lungmottagningen är det dystert. På barn- och ungdomspsykiatrin ligger vi dock bland de bästa i landet.
I dagsläget är det ögonmottagningen och ortopeden som har flest väntande på behandling. Ändå är det inte helt mörkt.
– När man tittar på den totala andelen som väntat inom vårdgarantins 90 dagar så är den högre, alltså bättre nu 2022 än 2021. Det kan förklaras av att fler söker vård men att de inte har behövt vänta lika länge, säger Cathrine Malmqvist.
Hur går ni tillväga för att beta av köerna?
– I takt med att pandemin klingar av är förhoppningen att vi kan arbeta på mer ostört. Vi hoppas på mindre sjukdom bland personalen och att patienter som har fått tid inte avbokar på grund av sjukdom kopplat till covid-19.
– Vi kan förhoppningsvis även börja erbjuda våra patienter vård på annan ort utifrån vårdgarantin. Det är fortfarande svårigheter att skicka patienter på grund av att andra regioner varken velat eller kunnat ta emot patienter under pandemin.
Enligt sjukhuschefen är inte lätt att veta när man kan tänkas vara ikapp.
– Det är svårt att göra någon prognos på detta, men vi jobbar på för att uppnå ramen för vårdgarantin så snart som möjligt, säger Cathrine Malmqvist.