Vid en omröstning i riksdagen på torsdagen drogs regeringens delegerade beslutsrätt att bestämma över basutbudet när det gäller landets flyg, bort. I fortsättningen är det riksdagen som tar dessa beslut.
Enligt riksdagsledamoten Lars Thomsson(C) finns det en klar riksdagsmajoritet för att behålla Bromma flygplats.
– Detta är en historisk dag, när vi nu i praktiken hindrar en förtida nedläggning av Bromma flygplats. Nu blir den kvar en lång tid framåt. Alla beslut om flygplatser ska nu passera riksdagen, säger Lars Thomsson (C).
Initiativet att ta upp frågan kommer från Centerpartiet och Liberalerna. Med sig i beslutet hade de Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
– Fem partier är en stabil majoritet, säger Lars Thomsson som säkert kan säga att Bromma flygplats blir kvar åtminstone mandatperioden ut.
– Om det inte händer något stort, blir flygplatsen kvar till minst 2038. Då går markavtalet med Stockholms stad ut.
Frågan om Bromma flygplats framtid har pågått under många år och i höstas kom en snabbutredning om att lägga ner flygplatsen redan 2025. Riksdagen protesterade och nu har man satt ner foten.
Lars Thomsson ser Bromma flygplats som viktig i utvecklingen av el-flyg.
– El-flyget passar dåligt att blanda med stora flygplan, därför tror jag det långsiktigt skulle vara en stor fördel att behålla Bromma som en el-flygsnod i huvudstaden, säger han.
Gotland har sedan tidigare tagit strid för att ha kvar Bromma flygplats.
– Jag tror det är avgörande för utvecklingen av Gotland att vi har bra flygförbindelser ihop med färjetrafiken.
Hanna Westerén (S) även hon riksdagsledamot för Gotland, deltog inte i dagens omröstning.
– Inom socialdemokraterna har vi haft konstruktiva diskussioner om både flyget och flygplatsernas potential men också dess konsekvenser. Under dessa diskussioner så har vi landat i en partilinje. Jag är hemma med sjukt barn, men hade jag varit på plats så hade jag röstat med partilinjen.
– För Gotlands socialdemokrater har det varit viktigt att bibehålla en god tillgänglighet till Stockholm. Detta oavsett vilken flygplats vi gotlänningar hade haft förbindelser med framöver. Den goda förbindelsen med Stockholm är viktig. Ur ett strikt Gotländskt perspektiv så ger detta beslut en fortsatt god tillgänglighet med Stockholm – ur den aspekten är jag positivt inställd, säger Hanna Westerén.