Tvisten som ännu inte är avgjord, handlar om att den uteslutna tidigare SD-toppen Peter Wallmark kräver 100 000 kronor från SD Gotland för att bland annat ha skrivit debattartiklar och motioner åt partiet. Wallmark hävdar att han haft en överenskommelse med SD Gotland om ersättning för detta arbete.
Lars Engelbrektsson, ordförande för SD Gotland, å sin sida, menar att något sådan avtal aldrig existerat utan att de debattartiklar, pressmeddelanden och motioner som Wallmark har skrivit har Wallmark författat på eget bevåg och sedan satt Lars Engelbrektssons namn under.
Om så är fallet, så är det helt oacceptabelt. Det menar Anna Hrdlicka (L), regionfullmäktigeledamot, som nu lämnat in en interpellation riktad till regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S). I interpellationen ställer hon frågan om dagens system för inlämning av interpellationer och motioner är tillräckligt säkert:
”Om det, som Sverigedemokraterna hävdar, är en obehörig som utan partiets vetskap skickat in motionerna bör vi se över säkerheten. Demokratin är hotad på många fronter i dag, vi behöver säkra våra system”.
– Jag vill uppmärksamma det här, för är det som Lars Engelbrektsson säger, då bör man ställa sig frågan om vi inte ska ha en tjänst där man identifierar sig med bank-id eller liknande om man ska lämna in en motion eller interpellation, säger Anna Hrdlicka.
Är det för lättvindigt att lämna in motioner i dag?
– Nja, det har ju aldrig varit något problem förut eftersom vi har ett uppbyggt förtroende och alla känner alla. Men i en värld där vi ser att bedrägerierna ökar och det är lätt att utge sig för att vara någon annan tycker jag att det är värt att ställa frågan.
I sin interpellation ställer Anna Hrdlicka också frågan om de obehandlade motioner som SD skickat in under den senaste mandatperioden ska rensas ut och strykas.
I en nyligen presenterad lista finns det i dagsläget fem obehandlade motioner som SD lämnat in det senaste året. Tre är undertecknade av Michael Stenberg, sedan i höstas politisk vilde, och två undertecknade av Lars Engelbrektsson.
Enligt Anna Hrdlicka har SD inte opponerat sig eller dragit tillbaka någon motion trots att Engelbrektsson uppgett att en utomstående skrivit motioner på eget bevåg.
– Ska vi verkligen lägga resurser på att behandla något som SD säger att de inte har lämnat in. Det tycker jag vi behöver ha en diskussion om, säger Anna Hrdlicka och fortsätter:
– Lagen säger att bara de som har en plats i fullmäktige samt tjänstgörande ersättare har rätt att motionera. Om inte SD:s motioner dras tillbaka eller stryks öppnar det upp för att vem som helst kan skicka in förslag i något partis namn och så reagerar inte partiet för att de kanske tycker förslaget är bra. Så kan vi inte ha det.
Lars Engelbrektsson säger att han ögnat igenom interpellationen som hastigast och vill inte kommentera den i och med det pågående rättsfallet.
Men kan det vara bra att säkra systemet kring motioner?
– Om du inte lyssnar på vad jag säger får jag tacka och önska en trevlig dag, säger Engelbrektsson.
Hrdlickas fråga om SD:s motioner ska strykas vad tycker du om det?
– Hur hon läser handlingar eller via media det vet jag inte, men vi kommenterar inte rättsfallet så det är ingen idé att försöka tråla efter det. Jag tycker att det är dålig stil att börja riva i ett rättsfall som tingsrätten ska sköta.