Efter en lång rad dialogmöten, insändare och manifestationer står det klart att alla de åtta nedläggningshotade skolorna får vara kvar. Detta sedan Centerpartiet kommit överens med Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.
– Vi är både glada och lättade att hotet är undanröjt – i alla fall för tillfället, säger Johan Åhström, som är engagerad i gruppen "Rädda Sanda skola".
Du säger "för tillfället". Finns oron kvar?
– Det viktiga nu är att vi kan samverka med politikerna för att hitta en hållbar väg framåt. Det handlar om nödvändiga satsningar på en permanent förskolelokal. Vid förra skolöversynen fick skolan vara kvar, men det hände ingenting. Nu behövs det konkreta, långsiktiga planer så att vi inte hamnar i det här igen.
Johan Åhström hoppas att politikerna en gång för alla inser att de skolor som nu finns på Gotland behövs – att gränsen är nådd för bevarandet av en levande landsbygd.
– Det är viktigt för föräldrar med hållbara lösningar. Finns inte det vågar man inte chansa utan sätter sina barn i en skola i stan istället. Det märktes direkt 2019 när man tog bort en barack och flyttade eleverna i fyran och femman till Klinte. Det året sjönk antalet som sökte sig till Sanda. Det är viktigt med långsiktighet för att folk ska våga bosätta sig på landsbygden.
Markus Westberg som både engagerad i föräldragruppen – "Öja skolas framtid" och ordförande i Hoburgs näringslivs intresseförening, HNI, säger att han är väldigt glad över beskedet.
– Men, jag ska väl säga att det inte kändes helt oväntat efter alla möten vi har haft med politikerna. Det som var oväntat var kanske att man behåller alla skolor. Det känns som en väldigt viktig signal till Gotlands befolkning om att det inte bara är stan som gäller.
Vågar ni släppa ner axlarna nu?
– Det som är positivt är att det är en blocköverskridande överenskommelse. Det känns bra – om det skulle bli ett nytt styre efter nästa val. Men vi släpper inte ner axlarna. Vi måste fortsätta jobba för att få till byggandet som kan locka hit yngre familjer. Det är som vi säger inom familjegruppen: "vårt jobb tar inte slut nu".
På Kräklingbo skola firade man förra veckas besked genom att applådera i klasserna.
– Jag är jätteglad!, säger Sigrid Schwan som går i femman.
– Det är toppen! Nu känner jag mig mer lugn och trygg, säger Nellie Magnusson i samma klass.
Läraren Anetthe Jansson säger att hon verkligen trodde att det var spiken i kistan den här gången, men att hon har känt sig ganska hoppfull efter dialogmötet.
– Nu blir det ändå ett helt annat lugn på skolan och det var skönt att få beskedet innan jul. Nu släpper vi det här och ser framåt i stället.
Petra Rönnestig är ordförande i Kräklingbo skolas föräldraförening. Hon hoppas på en fortsatt dialog om skolornas framtid.
– Jag tänker att vi behöver en fortsättning. Vi är inte naiva och tror att problemen försvinner, säger hon och fortsätter:
– Jag leker med tanken på att bilda fokusgrupper med representanter från skolan, föräldrar, förvaltningen och politiken för att prata om utmaningarna. Att hitta lösningar och föra en dialog och arbeta förebyggande. Det har kommit fram så mycket positivt i dialogerna som varit.
Beslutet att inte lägga ner skolorna väntas fattas i morgon på barn- och utbildningsnämnden.