Regeringen kallade försvaret till samtal efter insatsen

Flygvapnets incidentinsats i söndags, som orsakade kraftiga smällar över Gotland, väckte stor uppmärksamhet efter Helagotlands rapportering. Kommunikationen kring händelsen har kritiserats, vilket fått regeringen att kalla Försvarsmakten till samtal, rapporterar SVT.

Försvarsminister Pål Jonson (M).

Försvarsminister Pål Jonson (M).

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Gotland2024-04-23 14:24

Det var på söndagen som det hördes två kraftiga knallar över delar av Gotland. Det var svårt att ta reda på vad som orsakat smällarna, men under måndagen kunde Flygvapnet bekräfta att det var två Jas 39 Gripen som brutit ljudvallen när den så kallade incidentberedskapen ryckte ut, vilket Helagotland var först att rapportera.

Flygvapnets kommunikationschef Louise Levin berättade att det inte handlade om någon övning, utan om en skarp insats. Försvaret har kritiserats för att kommunikationen var otydlig i samband med händelsen och regeringen har under tisdagen kallat Försvarsmakten till samtal, enligt SVT.

”I förmiddags samtalade jag med Försvarsmakten om hur de ser på att utveckla kommunikationen kring detta ytterligare, och kring balansen mellan sekretess och transparens”, uppger försvarsminister Pål Jonson (M) i en kommentar till SVT.

Flygvapnets operationschef Jörgen Axelsson säger till SVT att incidentinsatsen ”behövde gå med högsta möjliga fart för att hinna fram till rätt plats vid rätt tidpunkt”, vilket orsakade ljudbangen. Inte heller Axelsson vill ge några detaljer kring vad som utlöste insatsen eller var den skedde, men påpekar att det inte handlade om någon kränkning av svenska gränser.

– Vi kommunicerar inte varje start vi gör, utan det är en vanlig dag på jobbet för våra stridspiloter, luftbevakare, tekniker, med flera, säger Jörgen Axelsson till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!