Under onsdagsmorgonen skrev Helagotland om värmeböljan och att Visby var varmast i Sverige under tisdagen, och för den som gillar sol och värme kommer ännu fler positiva nyheter.
– Värmen kommer hålla i sig under hela veckan, klass 1-varningen ligger för tillfället fram till och med torsdag men även fredagen kommer troligtvis bjuda på temperaturer kring 30 grader, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.
– Till nästa vecka ser det dock ut att bli något kyligare för tillfället, någon direkt prognos kan vi dock inte ge och mycket kan ändras under dagarna, tillägger Therese Fougman.
Under natten mellan tisdag och onsdag bjöds Gotland även på en ovanlig företeelse.
– Den gångna natten var en tropisk natt på Gotland, det vill säga att temperaturen inte sjönk under 20 grader någon gång, säger Therese Fougman.
I juni skrev GT även om ett 20 år gammalt värmerekord, men att vi får se något liknande rekord i juli är inte troligt.
– Värmerekordet för juli på Gotland är 37,5 grader, och även om vi har haft en lång period med värme så ser jag inte att temperaturen når så högt. Som det ser ut nu kommer topparna ligga på runt 32 grader, säger Therese Fougman.
Ett rekord som ligger närmare till hands är vattenvärmerekordet. I juni skrev GA om rekordet som slogs med 1,3 grader och rekordet för juli på 24,0 ligger nu illa till.
– Just nu är det allmänt varmt i Östersjön, runt 20-23 grader och varmast är det på den östra sidan. Det kan dock ändras snabbt med vinden, men som det ser ut nu ligger rekordet i fara och kan mycket väl bli passerat, säger Magnus Larsson, oceanograf på SMHI.
Att det är varmt är något som "Geabkollen" vittnar om. Under onsdagsförmiddagen var det varmast i Slite där temperaturen var 23,5 grader, vill man istället svalka sig ska man besöka Kallis där temperaturen var 16,6 grader.
Trots värmen är Gotland för tillfället förskonat från någon värre algblomning, men också det kan ändras snabbt.
– Anledningen till att Gotland inte har så mycket alger för tillfället är att näringen som algerna frodas av blivit förbrukad tidigare under sommaren. Det och tack vare rätt vindriktning har gjort att algerna ligger vid de södra delarna av Östersjön, säger Magnus Larsson.
– Det finns dock stor risk att algerna kommer tillbaka till följd av värmen. Om vindarna börjar blåsa annorlunda kan det gå snabbt, avslutar Magnus Larsson.