"Efter tio år kan man inte tvingas riva"

Tillsynsteamet rekryterar för att ta tag i den omtalade kön. Men den som har ett riktigt gammalt svartbygge behöver inte oroa sig så mycket.

Svartbyggen är i ropet på Gotland just nu.

Svartbyggen är i ropet på Gotland just nu.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2019-12-17 20:22

Svartbyggen har varit en snackis i veckan. GT skrev häromdagen att tillsynskön bara växer, att den är 650 ärenden lång nu och att de äldsta går tillbaka ända till 2002.

Under tisdagen antog dock miljö- och byggnämnden något de kallar för Tillsynsplan 2020-2023.

– Det är vår plan för att komma åt den här kön, summerar nämndens ordförande Eva Ahlin (C).

Alla verkar vara överens om att tre tjänster på Team tillsyn är för lite för att lyckas. Rekryteringen av ytterligare två personer är redan igång.

Det har tidigare varit svårt att få tag på folk, men tjänsterna ska också göras om en del för att locka fler.

Pengar till detta förblir dock ett problem.

– Tillsynen är i nuläget inte finansierad inom vår ram, det är ett bekymmer. Vi håller på med effektiviseringar inom bygglov och hoppas frigöra en del resurser där, säger Eva Ahlin.

Den nya planen vittnar åtminstone om en ambition att komma åt fler svartbyggen. Men den som har byggt för mer än tio år sedan kan sitta ganska lugnt i båten – trots att det finns ärenden i kön som är äldre än så.

– Efter fem år kan vi inte längre ta ut sanktionsavgift. Och efter tio år kan man inte bli ålagd att riva sitt hus, berättar förvaltningschefen Johan Åberg.

Men detta innebär inte att riktigt gamla ärenden kan slängas i papperskorgen.

– Nej, det får vi inte, vi måste utreda. Det är även så att om du inte har ett giltigt bygglov kommer du inte få godkänt om du vill förändra eller bygga till, säger Eva Ahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!