Efter torra somrarna – vattenrabatt spolas bort

Regionens nya VA-taxa innebär slopad rabatt för storförbrukare av vatten. "Vi har full förståelse för det", säger Arlas platschef Martin Berg.

Arla är ett av tre företag som tecknat avtal om utfasning av vattenrabatten.

Arla är ett av tre företag som tecknat avtal om utfasning av vattenrabatten.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-06-12 20:45

Företag som förbrukar mer än 30 000 kubikmeter vatten per år har alltså fram till nu fått rabatt på regionens avgift. Hur stor beror på volymerna: Ju mer vatten, desto större rabatt. 

De riktiga storförbrukarna, de som gör av med mer än 200 000 kubikmeter, har till exempel betalat 65 procent av avgiften. Men i den VA-taxa som fullmäktige klubbade igenom i fjol var den så kallade storförbrukarrabatten borta.

– Bedömningen gjordes att det är motsägelsefullt att uppmuntra till stor förbrukning när vi har problem med vattenbrist på ön. Samtidigt var man mån om att detta inte skulle leda till en chock för berörda företag, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef på teknikförvaltingen. 

Lösningen blev att ta bort rabatten successivt, med 2023 som slutdatum. Utfasningsavtal har nyligen tecknats med tre företag: Gotlands Slagteri, Foodmark och Arla, där det sistnämnda har överlägset störst vattenförbrukning.

– Det finns inga företag som eftersträvar ökade kostnader, inte heller vi på Arla. Med det sagt har vi full förståelse för varför detta görs. Vi är väl medvetna om vattenbristproblematiken efter de senaste årens torra somrar, säger Martin Berg, Arlas platschef på Gotland.

Tar ni stryk ekonomiskt när rabatten slopas?

– Vi kan säga så här: Vi jobbar kontinuerligt med att minska vattenförbrukningen i produktionen. Jämfört med i fjol har vi minskat den med 15 procent. Den effektiviseringen kompenserar gott och väl för den slopade rabatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!