Nu är hyrorna för Fastighetsägarna Stockholm, som är ombud för flera privata hyresvärdar i Stockholm och på Gotland, klara. Uppgörelsen berör 4 300 lägenheter, varav 58 hos privata värdar på ön. Det gäller fyra fastigheter i Visby innerstad, en i Katthammarsvik och två i norra Visby med hyresvärdarna Bergvalls fastigheter, Skeppargillet i Visby, Sylve Persson, Rederiaktiebolaget reut samt Viridis förvaltning.
Även för de privata hyresvärdarna krävdes en skiljeman för att komma fram till en överenskommelse. När Hyresgästföreningen och kommunala bolag inte kommer överens avgörs hyran av Hyresmarknadskommittén. Sedan förra året finns en lag som gör det möjligt att begära att en särskild skiljeman avgör hur mycket hyran ska höjas i tvister mellan privata värdar och Hyresgästföreningen.
Fastighetsägarna Stockholm krävde en höjning med 12 procent, en nivå som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. I december bröt förhandlingen samman. Den skiljeman som avgjort tvisten har delat upp förhandlingen i tre delar. Först blev hyrorna i Stockholms stad klara. Där höjs hyran med 5,8 procent från den 1 april. Därefter avgjordes hyran för tio andra fastlandskommuner, där höjningen blev 5,9 procent från den 1 januari i år.
Kvar att besluta om fanns hyrorna i Norrtälje och på Gotland. Där fastställdes höjningen till 5,7 procent, retroaktivt från den 1 januari. En lägre höjning än i övriga kommuner som ingår i Fastighetsägarna Stockholms område.
– Att Gotland och Norrtälje hamnade på en lägre nivå är en besvikelse. Vi hade räknat med att de skulle få samma höjning som övriga kommuner. Kostnadstrycket är ju lika tufft i dessa kommuner som på andra håll, säger Fastighetsägarna Stockholms förhandlingschef Nathalie Brard.
Hos Hyresgästföreningen är man också besvikna. Höjningen blev för hög, tycker de.
– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.
5,7 procent är marginellt högre än för övriga hyresgäster på ön. I början av mars avgjorde Hyresmarknadskommittén nivån för Gotlandshem, och fastställde höjningen till 5,6 procent från 1 januari. I mars blev hyrorna klara för Klarabos hyresgäster, som också fick en höjning med 5,6 procent från den 1 januari. Gotlandshems utgångsbud var 17,53 procent, medan Klarabo krävde 6,95 procents höjning.