Han varnar för explosion av aggressiva myggor på ön

Värmen följt av de senaste dagarnas kraftiga regn skapar gynnsamma förutsättningar för de aggressiva översvämningsmyggorna. Nu varnar experten.

En inventering som Länsstyrelsen nyligen genomfört visar att risken för återkommande problem på Gotland med så kallade översvämningsmyggor är stor. Vårsvämmyggan, "Aedes sticticus", är en av de mest fruktade sorterna.

En inventering som Länsstyrelsen nyligen genomfört visar att risken för återkommande problem på Gotland med så kallade översvämningsmyggor är stor. Vårsvämmyggan, "Aedes sticticus", är en av de mest fruktade sorterna.

Foto: Anders Lindström/SVA

Gotland2022-07-04 06:02

Den senaste tidens varma väder, följt av regn, skapar särskilt bra förutsättningar för de gotländska myggen. Snart kommer de irriterande insekterna att göra sig påminda och gotlänningarna kan förvänta sig stora svärmar av den fruktade översvämningsmyggan; vårsvämmyggan. 

De nordöstra delarna av ön och Fårö väntas bli mest drabbade.

– Den här sortens myggor är oerhört aggressiva och påträngande. De flyger i grupp, gärna 15-20 stycken samtidigt, rakt på och biter – alla på samma gång, säger Anders Lindström, forskare vid statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och fortsätter:

– Det kan jämföras med den blyga skogsmyggan som sätter sig och väntar och funderar innan den sätter sig för att suga blod. När vi hade problem med vårsvämmyggan under 2019 kunde man inte kliva ur bilen utan att bli attackerad direkt av svärmar med myggor.

undefined
En inventering som Länsstyrelsen nyligen genomfört visar att risken för återkommande problem på Gotland med så kallade översvämningsmyggor är stor. Vårsvämmyggan, "Aedes sticticus", är en av de mest fruktade sorterna.

Vårsvämmyggan är samma sorts mygga som i många år skapat stora problem för invånare längs Dalälven. Den upptäcktes för några år sedan på Gotland och orsakade så stora problem att ett scoutläger på Hau gård tvingades stänga, berättar Anders Lindström. Men den är inte ensam om att gäcka gotlänningarna. Ljusbandad kustmygga och mörkbandad kustmygga är två andra typer av översvämningsmyggor som också utvecklas snabbt efter den typen av skyfall vi haft de senaste dagarna. 

70 millimeters regn på några dagar, skapar perfekta förutsättningar för att larverna ska kläckas och sedan spridas i stor mängd över ett större område, men även en mindre mängd regn kan räcka, säger Anders Lindström.

– När det var varmt låg äggen nere i marken och väntade på vatten men när de haft tillgång till det blöta under en vecka har de fått vad de behöver för att kunna kläckas, säger Anders Lindström.

undefined
”Om man har sina semesterveckor just vid en myggexplosion kan den semestern vara förstörd om man är känslig”, säger Anders Lindström, forskare vid statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

En inventering som Länsstyrelsen nyligen genomfört visar att risken för återkommande problem med så kallade översvämningsmyggor är stor. Vårsvämmyggan är vanligast på de norra delarna av ön och på Fårö varifrån man ser en markant ökning av myggor, men den finns också på några platser söder om Visby. Den ljusbandade kustmyggan och mörkbandade kustmyggan besvärar framförallt besökarna längs strandängarna vid Gotlands östkust.

Att just vårsvämmyggan har etablerat sig på Gotland är något som först gjorde Anders Lindström förvånad. Han och hans forskarkollegor hade tidigare enbart förknippat den särskilt aggressiva myggan med områdena runt Dalälven och ingen förstod varför Gotland drabbats eftersom landskapet ser så annorlunda ut här. 

Så småningom insåg forskarna att de gotländska skyfallen har samma effekt som smältvattnet runt älvarna och tillsammans med det tunna jordtäcket och kalkstenen därunder som skapar ett hinder för vatten att rinna undan, formas perfekta förutsättningar för vårsvämmyggans fortplantning på Gotland.

– Myggor kan kläckas i oerhörda mängder på ön och sedan sprida ut sig över stora områden, säger Anders Lindström. 

Varför myggan har etablerat sig på ön just de senaste åren vet han inte. Sannolikt har de kommit till ön med bilburna gäster, alternativt har svärmar kommit hit från Baltikum med starka vindar.

Så vad ska man göra om man vill slippa myggen?

– Det bästa är att klä sig i långärmad tröja och byxor och använda myggmedel. Man kan också ta sig till de södra delarna av ön. Jag gissar att de karga kalkstensområdena där har färre mygg eftersom myggor inte trivs där det är öppet, soligt och blåsigt.

TIPS: Så skyddar du dig

Rådet är att undvika skogsdungar och att vistas i öppna, soliga och blåsiga områden. 

Myggmedel brukar fungera bra så länge myggorna inte är för många som attackerar samtidigt. 

Klä dig i långärmade tröjor och långa byxor. 

Välj ljusa kläder eftersom myggorna dras till mörka färger på kläderna.

Rök av olika slags ogillas av myggorna. Linné har skrivit om hur samerna satt vid stora eldar för att få bort myggorna. 

Källa: Anders Lindström, myggforskare vid SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!