Efterlängtad förpackningsmaskin ska utveckla tillverkningen av det gotländska portiosnsnuset
Ewa Sjöberg är praktikant hos det relativt nystartade företaget Gotlandssnus. En av hennes uppgifter är att på ett nästan hantverksmässigt sätt tillverka portionspåsar med snus. Det går långsamt och hon hinner inte göra fler påsar per timme än att de fyller en dosa.Det vi gör nu är att utveckla produkterna. Vi kommer snart att få en maskin som gör påsarna med automatik, berättar snusfabrikören själv, Henrik Jakobsson.
Det är ett måste att ha portionssnus, säger Henrik Jakobsson.
Särskilt nyrekryterade snusare föredrar påssnuset, liksom många damer.
Henrik Jakobsson har gått en egen väg för att klara påstillverkningen. Skall man hålla sig till det som finns på marknaden måste man beställa en förpackningsmaskin från Tyskland. Den maskinen kostar mellan två och fyra miljoner kronor och då handlar det om en maskin som spottar fram 30 dosor i minuten.
För Henrik Jakobsson är det för stor investering att köpa den tyska maskinen och dessutom har den en kapacitet som han bara behöver en liten del av.
Henrik har i stället kontaktat duktiga konstruktörer och uppfinnare på ön och resultatet, som han inte gärna visar ännu, är en maskin som klarar att tillverka en dosa portionssnus i minuten. Den kapaciteten räcker för det gotländska snusföretagets del.
Gotlänningarna har haft ord om sig att vara påhittiga och bra på att lösa problem som kräver lite uppfinningsförmåga. Detta gäller tydligen fortfarande.
Henrik räknar med att maskinen för hans del kommer att kosta omkring 200 000 kronor. Det är mindre än en tiondel av vad det skulle kosta att köpa på den tyska maskinen.
<span class=MR>Ny sort</span>
Gotlandssnus har i sina närmaste planer att släppa en ny sorts snus. Det gråa, där namnet hänsyftar på förpackningens färg, har enligt fabrikör Jakobsson tagits emot mycket väl. Inom kort kommer det gula snuset och nästa steg är att erbjuda båda sorterna också i portionsförpackning. Ett ytterligare steg är att starta försäljning via internet och inom den närmaste framtiden kommer det också att finnas försäljningsställen i Mälardalen och Stockholm.
Men jag vill inte göra som mina konkurrenter gör. Dom trycker ut snuset på marknaden. Jag vill bygga försäljningen på att det finns en efterfrågan, säger Henrik Jakobsson.
Det finns mycket att göra när det gäller påsarnas storlek och innehållets smak. Henrik Jakobsson är angelägen om att det han gör skall vara det rätta för kunden. Under Visby marknad fanns han på plats för att bjuda på snus. I gengäld fick han många synpunkter på både portioner och smak.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!