Efterlängtade tillbaka i jobb
Efter veckor med stinkande sopor och stängda skolor och daghem återupptogs igår arbetet av de flesta av de kommunalare som strejkat.Efterlängtade sophämtare, städerskor och mattanter hälsades varmt välkomna tillbaka till sina jobb.Nu kan uppröjningen börja.
Nu är man välkommen överallt, konstaterade Anders Hultberg som hämtade soporna i Vibble tillsammans med Jörgen Fagerström och Mattias Thurgren.
På Tvinnaregatan har de en hel del att hugga tag i. Sopkärlen är fyllda till bristningsgränsen och omkring dem tornar tjogvis med sopsäckar upp sig. När tunnorna vänds ned i sopbilen sprider sig den söta stank av rutten mat som till och med får de rutinerade sophämtarna att rynka på näsan. De brukar inte vara kräsmagade, men när Mattias hämtade soporna från en restaurang som inte har haft skyddshämtning under hela strejken så var det svårt:
Köttfärsen kröp nästan iväg av sig själv!
Den här veckan blir det bråda dagar för det här gänget. På måndagsmorgonen gick de rakt in på det ordinarie sophämtnings-schemat, men när nästa strejk för sophämtningen drar igång om en vecka så vill de ha hunnit runt hela den sträcka som de annars brukar köra på två veckor. Och detta samtidigt som sopmängderna är betydligt större än vanligt. En vanlig måndag brukar det räcka med att lasta av bilen i Roma vid två tillfällen, i går hade de redan innan lunch varit två gånger i Roma och vänt. Men genom att lägga i en extra växel, jobba övertid och på lediga dagar så ska det nog gå tror Anders Lindholm som är renhållningsingenjör på tekniska förvaltningen.
Vår målsättning är att vi ska hinna med alla, men vi vågar inte garantera någonting, säger Anders Lindholm.
<span class=MR>Sophämtning</span>
Att sophämtningstrejken får ett avbrott på en vecka är lite märkligt, tycker Anders Hultberg:
Det tar ju udden av det hela. Nu kommer det att dröja tre veckor innan strejken får effekt igen.
Men samtidigt tycker han att det är skönt att få komma igång igen. Jobbet ska ju ändå göras.
Även skolstädningen kom igång igen i går morse. Säveskolans huvudbyggnad, som ju har varit med om en del slaskande i samband med nollningar och studenter, har aldrig sett så skräpig ut som den gjorde innan städerskorna kom på måndagsmorgonen. I foajén utanför aulan låg det höga drivor med skräp. I en korridor hade någon hällt ut ärtsoppa. Och i slutet av förra veckan hade någon ställt ut surströmmingsburkar för att odören skulle spridas genom ventilationssystemet. Städerskorna lyckades få ordning på foajén innan arbetsdagen var slut, korridorer och elevskåpsutrymmen hann de inte göra något åt.
Vi tar det efter hand. Det får se ut så här. Eleverna vill väl ha det så, för de har ju ställt till det själva, konstaterar en av städerskorna på Säve.
<span class=MR>Skolmat</span>
För skolmåltidspersonalen blev det lite lättare att komma tillbaka.
Eftersom matsalen varit stängd under strejken så kunde de gå rakt in och börja jobba. Första dagens mat hade beställts hem innan strejken: Det blev korv och potatismos och alla mattanter överöstes med välkomnande ord:
De brukar tacka för maten, men idag har de varit mer tacksamma än vanligt, säger Gunnel Hellström. Det är underbart att få skolmat igen, säger Nils Danielsson, som har gått hem och ätit under de senaste dagarna. Hans kompis Per Hedberg har hoppat över lunchen helt och hållet.
Framöver kommer det att bli en hel del omkastningar på skolmatsedeln. Mat som är beställd måste ätas upp, så nu börjar man i princip där man slutade för två veckor sedan.
Ett annat gäng som gick tillbaka till sina jobb på måndagsmorgonen var personalen i kommunens egna växthus på Irisdalsgatan. Innan de gick i strejk vattnade de upp ordentligt omkring alla växter och det hjälpte ganska bra. Visst slokade det och visst hade en del frösådd förstörts, men det var inte mycket som behövde slängas.
Plantorna har ju inte fått näring. Om vi hade fått jobba på som vanligt så skulle plantorna ha varit längre gångna. Men annars ser det ganska bra ut, berättar Madeleine Erlandsson i växthuset.
Det glädjer både henne och alla andra som kommer tillbaks till växthuset efter strejken, för tankarna på plantorna i växthuset och i kommunens blomsterurnor har funnits med hela tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!