Efterlyser sökande till bidrag

Socialförvaltningen förvaltar flera stiftelser som delar ut bidrag till behövande varje år. Men kriterierna för att få söka kan i vissa fall vara något ålderdomliga.

Marianne Haglund tycker att det är roligt att få dela ut pengar ur stiftelserna. "Det är så roligt när folk blir glada", säger hon.

Marianne Haglund tycker att det är roligt att få dela ut pengar ur stiftelserna. "Det är så roligt när folk blir glada", säger hon.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2019-10-11 10:11

Det finns en ansenlig summa pengar att söka för behövande med låga inkomster på Gotland. Men det verkar som om många gotlänningar inte känner till möjligheten.

– Det är ju synd om pengarna bara ligger där och inte kommer till användning så vi försöker sprida information genom Facebook, annonser i tidningarna, kuratorer, biståndshandläggare och hemtjänstpersonal, säger Marianne Haglund, nämndsekreterare på socialförvaltningen. 

Nu till jul finns pengar att söka från stiftelsen Systrarna Nanny och Dika Åkermans donationsstiftelse. Men det finns vissa kriterier som den sökande måste uppfylla. Man skall vara över 65 år, behövande (inte ha en årsinkomst över 185 000 kronor), ensam kvinna som är folkbokförd i Visby.

– Det har ringt personer och skällt på mig när de fått avslag, men det är ju inte mitt fel att den sökande bor i fel socken. Vi är väldigt måna om att det ska gå rätt till. Man måste ha respekt för att det här är en persons sista vilja som skrivits ner i ett testamente.

Socialförvaltningen efterlyser också sökande till Elsa Berglunds stiftelse som delar ut bidrag till sjuka personer från Sjohems församling som är i behov av ekonomisk hjälp.

– Pengarna testamenterades för nästan hundra år sedan, så det kan vara ganska smala kriterier, men i det här fallet fick vi tillstånd från Kammarkollegiet att bredda kriterierna till att gälla personer folkbokförda i Ala, Ganthem, Halla, Viklau och Vänge socknar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!