Efterlysningen: Vem vill driva kiosk vid populära badplatsen?

Den turkosblåa pärlan på nordvästra Gotland har vuxit till ett närmast omåttligt populärt besöksmål. Nu söker länsstyrelsen någon som vill driva kioskverksamhet vid det gamla kalkbrottet.
– Kan säkert finnas ett intresse, säger Tomas Johansson på länsstyrelsen.

Trafiksituationen vid Blå lagunen har under åren varit ett stort bekymmer. Blåljuspersonal har varnat för framkommligheten, men den ska under de senaste åren ha blivit bättre.

Trafiksituationen vid Blå lagunen har under åren varit ett stort bekymmer. Blåljuspersonal har varnat för framkommligheten, men den ska under de senaste åren ha blivit bättre.

Foto: Malin Stenström

Gotland2025-02-19 05:10

Nyheten i korthet

  • Länsstyrelsen på Gotland söker någon som vill driva kioskverksamhet vid det populära besöksmålet Blå lagunen.
  • Upphandlingen gäller för perioden juni till augusti och avtalet löper under ett år. Ansökningar kan skickas in fram till den 14 mars.
  • Den som vinner upphandlingen kommer också att ha ansvar för att hålla området rent från skräp och betalar ett arvode till Länsstyrelsen för sophämtning och renhållning av Blå lagunen.

Just nu upphandlar Länsstyrelsen på Gotland ett annorlunda uppdrag. Det handlar om en upphandling gällande kioskverksamhet. 

I den sparsmakade beskrivningen på sin hemsida går det att läsa att upphandlingen handlar om ”försäljningsverksamhet vid Blå lagunen i Bäste träsk naturreservat”. Avtalet är på ett år och gäller under perioden juni till augusti.

– Det har varit en liten kioskverksamhet vid Blå lagunen under flera år. Det har handlat om enklare försäljning. Den senaste upphandlingen gjordes för fyra år sedan och nu löper det avtalet ut, säger Tomas Johansson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

undefined
Tomas Johansson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Fram till den 14 mars kan den som aspirerar på kioskverksamheten skicka in en ansökan.

– Nu får vi se vad som kommer in, om det finns någon som vill bedriva någon form av enklare försäljning under sommarmånaderna. Det kan säkert finnas ett intresse och någon som tycker det låter kul.

undefined
Kalkbrottet vid Bäste träsk har blivit ett av länsstyrelsens mest populära naturreservat att besöka.

Det som ingår i avtalet är inte någon fysisk byggnad att bedriva sin verksamhet i. Istället får man en angiven plats där verksamheten ska bedrivas samt tillgång till el.

– Den som åtar sig att ha verksamheten får själv ta på sig att ta fram en vagn eller liknande att sälja ifrån. Nu senast hade man en container, tidigare har det varit någon husvagn eller foodtruck, det har varit lite olika genom åren.

undefined
Hur kiosken vid Blå lagunen ska se ut är upp till den som vinner upphandlingen. Tidigare har det använts container och foodtrucks.

Enligt Tomas Johansson har det funnits ”enklare förtäring” vid Blå lagunen sedan 2012. Första gången det upphandlades om drift var 2014. 

I uppdraget för kioskverksamheten ingår, förutom att agera kiosk, också att ha en översyn av området när det kommer till skräp som kan komma att lämnas kvar från badgäster.

– Det ska se lite snyggt ut helt enkelt.

Den som vinner upphandlingen betalar också ett arvode till Länsstyrelsen på Gotland som kommer att gå till sophämtning och renhållning av Blå lagunen.

– Det känns skäligt att det inbringar en liten slant till oss så vi kan hålla detta skiljt från övrig naturvårdsskötsel.

Parkeringssituationen vid Blå lagunen har under många år varit problematisk och omdiskuterad. Sedan några år finns fler parkeringar och tydligare skyltning vilket verkar ha gett resultat. Vidare finns också nybyggda toaletter vid badplatsen som sattes upp efter att de tidigare brunnit upp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!