Eftertraktade verk såldes i Tofta
Intresset för Gotlandica stiger. Det signalerade priserna på lördagens bokauktion i Tofta.Men här fanns också en rad eftertraktade verk med intressanta dedikationer som drog upp priserna.
Totalt var det 223 utrop med ungefär 900 titlar från samlingar som tillhört Gunnar Svahnström, CG Björkander och en Gotlandica-samlare på fastlandet. Till de mest eftertraktade hörde förstås ett fint exemplar av Boken om Lau, som snabbt sprang iväg till 2?700 kronor, och ?Gotländsk Vitriarius? av Johnny Roosval med dedikation och ett brev från författaren till konsul CG Björkander. Det här exemplaret i halvfranskt band gick bort för 1?500 kronor. Samma bok i ett enklare band och utan dedikation kostade bara en tredjedel så mycket.
Dedikationerna ger lite krydda åt boksamlingen, tycker Calle Brobäck. Han, som själv fick gå hem med Svahnströms ?Gotländska stenmästare? var lycklig över ett brev som fanns med i boken. Brevet kommer som ett tack från Johnny Roosval till Gunnar Svahnström och han uttrycker där sin förtjusning, inte bara över Svahnströms bok, utan också över de gotländska kyrkor som de båda har blivit så betagna av: ?Ön är ett konstmuseum med hundra rum?, skriver Roosval och fortsätter: ?De flesta resande tror att Visby är finessen. De betraktar Visby en dag och reser sedan vidare. Stackars blinda kräk!?
? Sånt är trevligt! Är inte det kulturhistoria så kan man undra vad som är det. Med ett sådant brev kommer man så nära både Svahnström och Roosval, säger Calle Brobäck.
Calle Brobäck kunde notera att de senaste årens intresse för Gotlandica håller i sig.
? Folk blir allt mer medvetna om vad de själva har i bokhyllan och vad de vill komplettera med.
Han tror att bokauktionerna i sig bidrar till att hålla intresset uppe. Dels ser folk vad de kan få för sina böcker, dels ger de en överblick över den bredd som finns på Gotlandica-området. Det som lockar allra mest och som betingar de högsta priserna är sockenböcker och böcker om arkeologi.
Så några prisexempel:
Gotlands bildsteine del 1 och 2 av S. Lindqvist med dedikation från författaren: 1?250 kronor. Samma böcker i enklare band och utan dedikation kostade 650 kronor.
Gotlands bebyggelse av Gadd m fl från 1956 i halvfranskt band: 1?700 kronor.
Svenska gods och gårdar, Gotland, av Sydow och Björkman från 1940 i halvfranskt band: 1 500 kronor.
Blommande Gotland av Tommy Jacobsson från 1984, tillsammans med två små andra skrifter om Gotlandsänget: 350 kronor.
Visby stadsmur med både text och plansch-del av Eckhoff och Janse (1936):1?300 kronor.
Berättelse om nationalarmeringen på Gottland (1812) av R Cederström, tillsammans med ett annat häfte, 550 kronor.
Personer och händelser i den gotländska kalkindustriens historia och Stenhuggarverket på Gotland av R Steffen, samt Om kalkindustrien på Gotland av Munthe m fl: 750 kronor.
Lummelundsbruk av EB Lundberg (1939): 550 kronor.
Behållningen från Gunnar Svahnströms post på auktionen tillfaller den Svahnströmska fonden till förmån för gotländsk forskning som förvaltas av Gotlands fornvänner. När inropen summerats kunde man konstatera att fonden hade fått ett tillskott på ungefär 50?000 kronor.
Gotlandicasamlaren Calle Brobäck var nöjd med sina egna inrop efter auktionen. Han, som redan har ungefär 55 hyllmeter Gotlandica, hade utökat samlingen med ungefär en halv meter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!