Energiproduktion var också ett återkommande tema bland flera av pristagarna på årsstämman.
Ett hundratal gotländska bönder samlades på Suderbys herrgård i går kväll, när LRF Gotland höll sin årsstämma.
Närproducerad mat
Anna Törnfelt betonade redan i sitt öppningstal, bland annat betydelsen av närproducerad mat och förnyelsebar energi, något som många bönder runt om på ön börjat fundera på - eller redan börjat producera.
- Lantbrukare kan mycket väl bli energiproducenter i framtiden. Vi har förutsättningarna, och det kommer att bli brist på bränsle, resonerar Anna Törnfelt.
Årets lantbrukare
Bland de bönder som resonerar likadant, finns Cecilia Olsson och Lars-Ewe Thomsson. Duon, som har cirka 130 mjölkkor och mjölkrobot i nybyggd anläggning i Eskelhem, tilldelades i går Länsförsäkringars utmärkelse Årets lantbrukare.
- Det är förstås jättekul att bli Årets lantbrukare, det blir som ett erkännande, konstaterar Lars-Ewe Thomsson, och berättar om framtidsplanerna:
- Vi har funderat på egen energiproduktion, vindkraft eller biogas. Just nu producerar vi ingen egen energi alls, men det kan vara en framtidsgrej. Om inte annat har vi ju mycket gödsel, som går att omvandla.
Framtidssatsning
Två andra som redan ägnat många år åt just energiproduktion i form av biogas, är Ilse Hallgren och Magnus Ahlsten i Alva. De tilldelades också pris i går: Guldkammen, som ges till någon eller några som bidragit till att öka intresset för lantbruk bland ungdomar.
Ilse Hallgren ser själv biogasproduktionen som en framtidssatsning, och därmed något som lockar unga.
- Vi har jobbat för biogasproduktion på Gotland i tio år, men den mesta av tiden har det ju bara varit prat. Nu är vi igång, och det känns som att vi är väldigt nära att knyta ihop den säcken, resonerar Ilse Hallgren.
- Dessutom tar vi emot ganska många praktikanter och det är säkert också en bidragande orsak till utmärkelsen, som det förstås är jättekul att få - en trevlig uppmuntran för det man håller på med.
Gröna näringar
På plats på årsmötet i går fanns också LRF:s vd Anders Källström. Bland det första han sade till de samlade gotlänningarna var:
- Utifrån perspektivet gröna näringar, verkar det vara här de samlas.
Fördubblad produktion
Anders Källström tog den pågående krisen i Japan som exempel på världens behov av såväl livsmedel som energi, och han betonade vikten av att livsmedelsproduktionen förbättras med tanke på EU:s mål att fördubbla produktionen av livsmedel under kommande 40 år.
- På de senaste 40 åren har vi gått bakåt i Sverige; aldrig tidigare har vi producerat så lite av det vi konsumerar som nu. Men det går att vända kurvan, och det är med de gröna näringarna vi ska göra det, fastslår Anders Källström och uppmanar de gotländska bönderna att framhäva sina egna gårdar.