Egen lagring och samlade transporter ljus i mörkret

I måndags och i går höll Gotlands betodlareförening informationsmöten om det nya branschavtalet med Dansico. Ett avtal som innebär försämringar för de gotländska betodlarna. På mötet diskuterades den minskade fraktersättningen och vad som kan göras.
- Det är viktigt att träffas för att hitta lösningar för framtiden, säger Svante Runfeldt som är ordförande i Gotlands betodlareförening.

Gotland2006-04-05 06:00
Sammanlagt 130 gotländska betodlare kom till informationsträffarna på Lövsta och i Fardhem som Gotlands betodlareförening höll om det nya avtalet mellan Danisco och Sveriges betodlares centralförbund. Anledningen till att ett nytt avtal skrivits är att det nya regelverket som EU infört för sockerbetsproduktion påverkar de villkor som skrivits tidigare.
Rationaliserade transporter för betupphämtning runt om på ön och ett effektivare odlingssätt för att få en bättre ekonomi var förslag som diskuterades på mötet i Lövsta. Gemensamt bruk av maskiner och att anlita närboende i arbetet var andra.
En av punkterna i avtalet som inte blivit sämre var ersättningen för att lagra betor hos odlaren i stället för på fabriken. Och här såg flera på mötet möjligheter att få en bättre vinst genom att själv lagra och att samla transporterna.
- Det är viktigt att vi diskuterar den här frågan och om vi kan tänka oss att lagra betorna och samarbeta kring det, sa Lena Mattsson från Vänge.

Nya avtalet
Det nya avtalet med Dansico innebär bland annat en en minskad fraktersättning och lägre betalning för betorna eftersom den del av priset som legat i branschavtalet krympt med 40 procent. I det nya avtalet ersätts transporter upp till 80 kilometer vilket är en försämring jämfört med tidigare då transporterna ersattes upp till 125 kilometer. Till det kommer att betorna ska levereras till ett nytt sockerbruk i Örtofta som ligger fem mil längre bort än sockerbruket i Köpingebro.
Ytterligare försämringar i avtalet är att bonus för mängd och bra kvalité försvinner. Dansico har också valt att minska den kvot betor som tas emot, och därför måste alla svenska betodlare minska den mängd betor de tidigare levererat med kvoten 11,9 procent.

Etanolanläggning
Lars Thomsson (c) är betodlare från Vänge, och på mötet la han fram förslag om att söka pengar ur omstruktureringsfonden för att bygga en gemensam anläggning för etanolframställning på ön.
- Jag tycker det var en positiv stämning på mötet, trots att vi är motarbetade. Det är en intressant tanke att använda omstruktureringspengar till att göra industrisocker. Vi måste tänka positivt och hålla ut, säger Rolf Fintzler från Levide efter mötet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!