"Egen region det bästa för Gotland"

Gotland slås inte ihop med Stockholmsområdet, utan blir i framtiden en egen region. Det bestämde riksdagen i torsdags.Vilket ansvar som kommer att ligga på regionen kontra staten återstår dock att se, liksom om ön får behålla sin länsstyrelse.

Vinnare. Centern på Gotland fick största ökningen när partistöden höjdes för några år sedan. I årets budget har man dock valt att låta partistödet ligga kvar på fjolårets nivå, berättar Eva Nypelius (c). Foto: HENRIK RADHE

Vinnare. Centern på Gotland fick största ökningen när partistöden höjdes för några år sedan. I årets budget har man dock valt att låta partistödet ligga kvar på fjolårets nivå, berättar Eva Nypelius (c). Foto: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-06-05 04:00

Det står nu klart att Gotland blir en egen region den 1 januari 2011, trots att det i den statliga Ansvarskommitténs utredning först hette att Gotland saknar möjlighet att på egen hand ansvara för en regionaliserad tillväxtpolitik.
Debattens vågor gick dock höga, vindarna vände och torsdagens beslut om regionstatus var väntat.
Kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) är nöjd:
- Vi har lokalt en total politisk enighet om att det här är det bästa för Gotland och kommunen har under lång tid lagt ner en hel del arbete. Till sist fick vi gehör i konstitutionsutskottet och riksdagen.


Vad gör det för skillnad för Gotland?
- Vi får ett större inflytande när det gäller kultur- och infrastrukturfrågor. Vi förhandlar redan med staten om ansvaret för färjetrafiken. Ansvaret för utvecklingsfrågorna har vi ju redan sedan åtskilliga år, i en försöksmodell. Nu permanentas det.
Länsrådet Anders Granat påpekar att beslutet är ett steg på vägen, men inget slutmål.
- Nu vet vi att Gotland får vara en egen region, men än ändrar det ingen ansvarsfördelning mellan stat och kommun. Hur den statliga förvaltningen ska se ut är Mats Sjöstrands sak att utreda. Vi träffar honom närmast i september.

Klart 2012
Hösten 2009 gav regeringen utredaren Mats Sjöstrand i uppdrag att se över hur statens närvaro på regional nivå kan "bli tydligare, mer samordnad och ändamålsenlig". I december 2012 ska han lämna sitt förslag.
Det blir det riktigt intressanta för Gotlands del, menar Anders Granat.
- Kommer länsstyrelsen att finnas kvar? För Gotlands framtid är det otroligt angeläget med en statlig närvaro på ön. Vi tror inte att en länsstyrelse i Stockholm ska diskutera gotländska frågor.

Regiontitlar
Gotland får, från årsskiftet, också använda begreppet region fullt ut. Det innebär exempelvis att kommunstyrelsen blir regionstyrelse och kommunfullmäktige blir regionfullmäktige.
Riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S) menar att begreppet "region" har ett viktigt statusvärde, inte minst vid internationella kontakter, och hade motionerat till riksdagen i frågan. Begäran sågs som naturlig i sammanhanget och bifölls enigt.
Det gillade Eva Nypelius, som menade att det kommer att förenkla hennes roll utåt.
Riksdagsledamoten Rolf K Nilsson (M) är också nöjd.
- Äntligen, efter en lång lång resa med olika förslag och test av modeller, blir det som vi trott hela tiden! Regionstatusen är viktig, framför allt för samarbetet i Östersjöregionen.


2005 presenterade den statliga Ansvarskommittén en utredning om en ny regionindelning i Sverige. Enligt förslaget skulle Gotlands län först slås samman med Stockholm, Uppsala och Västmanland.
2009 föreslogs dock, i propositionen Regionalt utvecklingsansvar för vissa län, att bland annat Gotland från och med den 1 januari 2011 blir en egen region. I torsdags sade riksdagen ja.
Den 15 december 2012 ska statens särskilde utredare Mats Sjöstrand föreslå hur den statliga förvaltningen på regional nivå kan bli tydligare, mer samordnad och ändamålsenlig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!