Ekobak lyft för Hemse

Det jäser i Hemse. En ny muffins från södra Gotland ger eko i hela Europa.Snart exporteras ekologiska muffins från Hemsebaserade Heart of Sweden till tio europeiska länder.

Beatrice Jakobsson är en av tre delägare på Heart of Sweden i Hemse. "Vi har inte märkt av lågkonjunkturen. Kakor och chips är sånt som säljer bra även i dåliga tider", säger hon.

Beatrice Jakobsson är en av tre delägare på Heart of Sweden i Hemse. "Vi har inte märkt av lågkonjunkturen. Kakor och chips är sånt som säljer bra även i dåliga tider", säger hon.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-02-14 04:00
I en tämligen oansenlig tegellokal i södra Hemse ligger företaget som nyligen kontrakterats av ett stort grossistföretag inom livsmedelsbranschen - sekretessklausulen i kontraktet gör att namnet inte får yppas förrän det bokstavligen börjar rulla muffins från Hemse ut i Europa.
- Vi har kontrakt på ett år och hoppas väl att de gillar vad de får och fortsätter, berättar delägaren Beatrice Jakobsson, som äger Heart of Sweden tillsammans med Jan Westberg och Håkan Ahlqvist.
När GT hälsar på - och ikläds både plastsockor, hårnät och vit överrock i enlighet med de hygieniska reglerna - bakas det vaniljhjärtan.
50 000 vaniljhjärtan.
På en dag.
Vaniljhjärtan - som är företagets hjärtebakelse i bokstavlig mening - bakas i fyra smaker. Utöver det produceras också fem sorters ekologiska muffins liksom fem sorters "traditionella" muffins, samt mazariner.
- Målet är att alla bakelser ska finnas ekologiska, säger Beatrice Jakobsson.
Hittills är det Hemseföretagets muffins som säljs ekologiska. Och det är dem som ett stort internationellt företag nu fått upp ögonen för.
- Antagligen såg man våra ekologiska muffins på bageri- och konditorimässan i Älvsjö för ett och ett halvt år sedan. Vi hade precis gjort en form för muffinsen som vi tyckte blev bara så där bra, för muffinsen blev lite sneda. Men vi fick väldigt bra respons, och folk tyckte att muffinsen verkligen såg hembakade ut. Så vi behövde aldrig byta ut formen, säger Beatrice Jakobsson med ett skratt.

Drar igång snart
I augusti kommer ekologiska muffins från Hemse säljas i tio europeiska länder, men för personalen på Heart of Sweden gäller det att inom kort påbörja bakningen.
- Vi måste dra igång snart för att hinna med leveranserna, förklarar Beatrice Jakobsson.
År 2007 omsatte företaget 16 miljoner kronor. 2008 var omsättningen uppe i 22 miljoner.
Nästa år, när de ekologiska muffinsen kommit ut på den europeiska marknaden, räknar Beatrice Jakobsson med en omsättning på 28 miljoner.
Och en växande marknad för de ekologiska varorna, som hon själv brinner mycket för.
- Jag tycker att det är jätteviktigt med ekologiska varor och jag har svårt att förstå mig på dem som inte bryr sig, säger hon och berättar att under en personalutbildning för ett år sedan såg man på Al Gores film "En obekväm sanning".
- Jag fick upp miljöintresset på allvar efter den filmen, och jag tror att den kan fungera som en väckarklocka. Kan man hjälpa till att rädda miljön så ska man göra det, anser Beatrice Jakobsson, som har förhoppningen att alla bakelser som Heart of Sweden bakar ska kunna fås ekologiska i framtiden.
- Våra hjärtan hoppas vi kunna producera som ekologiska snart; det är bara vaniljkrämen vi måste hitta en leverantör av. Och på sikt jobbar vi även på att mazarinerna ska bli ekologiska, säger Beatrice Jakobsson.

Choklad i framtiden?
Som i framtiden kanske levererar enbart ekologiska produkter. Kanske också chokladhjärtan.
- Ja, vi har försökt med chokladhjärtan men inte riktigt fått till det än. Det är ett framtidsprojekt, säger Beatrice Jakobsson med ett leende.
På företaget Heart of Sweden i Hemse, där tio personer arbetar, tillverkas:
Muffins, både ekologiska och "traditionella". Båda varianterna finns i fem smaker: vanilj, choklad, äpple, blåbär och kardemumma.
Hjärtan, i fyra smaker: vanilj, blåbär, jordgubb och äpple.
Mazariner, både fyllda och som enbart "skal".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om