Ekobyn växer fram

Det går långsamt, men det går framåt.
Den blivande ekobyn vid Suderbys byggs ut sakta men säkert, och planerna växer sig allt större.

Leder. Kalle Haller är arbetsledare för ekobyn och bor i en stuga på gården tillsammans med sin familj. Där ser han ett hållbart, självhushållande samhälle långsamt växa fram.

Leder. Kalle Haller är arbetsledare för ekobyn och bor i en stuga på gården tillsammans med sin familj. Där ser han ett hållbart, självhushållande samhälle långsamt växa fram.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-11-28 04:00

Just nu arbetar en handfull volontärer där och i vinter kommer planerna att ta form ytterligare.

Planerna på en ekoby ligger en bit in i framtiden, men det ekologiska arbetet på fastigheten strax söder om Suderbys fortsätter med outtröttlig styrka.

Under sommaren har runt 15 volontärer från hela Europa arbetat på gården. Nu är fem kvar, och de kommer att stanna hela vintern då verksamheten övergår i mer planering och något mindre praktiskt arbete.

Dessutom arbetar sju personer som befinner sig i utförsäkringssystemets Fas 3 på gården, och sedan några månader tillbaka finns en heltidsanställd arbetsledare finansierad med EU-bidrag.


Går långsamt
Intresset för ett ekologiskt leverne finns även om medlemstillströmningen går långsamt, menar arbetsledaren i fråga, Kalle Haller.

När GT gör ett besök på gården krattar ett par av volonärerna torra löv från gräsmattan utanför boningshuset och en sköter om hönorna i hönshuset - det finns ett 30-tal höns på gården.

- Än har vi bara fjäderfän i form av höns, ankor och gäss, plus några kaniner och katter. Men vi planerar för kor och får, berättar Kalle Haller.

Hönshuset har väggar av lera, liksom flera andra byggnader på gården.


Sagolikt
Ett hus som utseendemässigt ser ut att komma direkt ur en saga inrymmer dusch och växthus - en bra kombination, eftersom växterna gillar fukten som oundvikligen bildas i ett duschutrymme.

- Den här byggnaden har säkert tio, tolv arkitekter. Vi byggde det under ett par, tre år, och det var många som kom och gick under den tiden. Men det är också en del av tanken, att inspirera människor till att testa nya saker, säger Kalle Haller.

En bit längre in på fastigheten ligger ännu ett hus med lerväggar: den helt nybyggda - och ännu inte helt klara - bastun.

- Men nu börjar det bli för kallt att jobba utomhus med lera, så vi kommer snart att avbryta arbetet med bastun och fortsätta i vår.

Även andra projekt kommer attfå vila över vintern, däremot trappas samtidigt planeringsarbetet upp.


Pedagogisk turled
Det som ska planeras är bland annat en pedagogisk turled, ett promenadstråk där ekobyns olika moment och projekt ska kunna förklaras på ett lättbegripligt och bra sätt för gästande besökare. Detta är en del i ett samarbete med Högskolan på Gotland.


Stuga från Slite
Kalle Haller, som leder det praktiska arbetet på gården, bor själv i en stuga fraktad till platsen från Slite (!).

- Det här är ett ekologiskt hus i allra högsta grad, eftersom det är byggt för länge sedan och bara stod oanvänt när vi köpte det - då var det bättre att flytta det hit, resonerar han.

Huset är nu bostad för Kalle Haller och hans familj men kan i framtiden kanske bli kontor. Framöver ska en sovsal i en av de intilliggande ladorna isoleras för att kunna användas året runt, och ute på gården står redan en mongolisk jurta, ett runt tält med kamin i mitten.


Långsiktigt arbete
Längre bort från länsvägen på den fem hektar stora fastigheten står en klotrund konstruktion av stålbalkar - ett blivande växthus. Ytterligare en bit bort är det tänkt att själva ekobyn ska växa fram, med ett tiotal bostäder.

- Det är full självförsörjning som är målet på sikt, men vi är långt ifrån där än. Man vill ju hela tiden utveckla nya saker, och samtidigt krävs det mycket tid för att underhålla det vi redan har; det där är en fin balansgång, säger Kalle Haller.

Några bygglov är ännu inte sökta för ekobyn, men planeringen är igång och kommer att intensifieras under vintern.

- Det här är ett långsiktigt arbete, säger Kalle Haller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om