Ekokommunpriset går till Visby återvinningscentral
- Det blev en liten överraskning detta. Jag tycker det fungerar jättebra. Gubbarna gör ett fantastiskt jobb. Det är ett slit att förklara för alla som kommer och ska lämna till återvinningen. Sivert Persson, tillförordnad renhållningsingenjör, är stolt över att gänget på Visby återvinningscentral får årets ekokommunpris. Det beslutet fattade kommunstyrelsen i går.
Miljöpris
Foto: Rolf Jönsson
När GA träffade de fyra fast anställda vid kraftvärmecentralen mitt emot Skrubbs i går eftermiddag så var de väldigt överraskade. Men samtidigt glada och stolta. Att de fått priset kan de tacka en privatperson som föreslagit personalen för att de gör ett så bra jobb och är så trevliga och hjälpsamma. Motiveringen lyder:
"Ekokommunpriset tilldelas Visby återvinningscentral som en uppmuntran för personalens idoga arbete - ett arbete i ständig utveckling och förändring - samt personalens engagemang och mycket kundvänliga bemötande. Genom deras kunskap och sätt att visa och instruera återvinningen är de föredömliga lärare i miljötänkande".
Fyra får pris
De fyra som får priset är Tore Svensson, Magnus Lindquist, Mikael Larsson och Kenneth Nyberg.
De har jobbat vid återvinningen i Visby allt från en månad upp till närmare sju år.
- Jag trivs bra. Det är ett omväxlande jobb och man får prata med folk, säger Tore Svensson, som kom till centralen (då fanns den ännu vid Allégatan som ett provisorium) år 2000. Mikael Larsson har varit vid centralen i ett år men anställd hos kommunen i 23 år. Han tycker ungefär som Tore Svensson om jobbet.
- Innan jag kom hit hade jag inte en aning om det här. Det gäller att ge lite service, att vara vänlig och trevlig mot besökarna, säger Mikael. För Kenneth Nyberg, som kom till centralen i Visby för ett halvår sedan var det inget nytt. Han har tidigare jobbat vid centralen i Roma.
- För det mesta är besökarna trevliga. Just nu är det lugnare. Det är värre på vår sommar och höst. På sommaren kommer hitresta från fastlandet. En del är riktigt otrevliga. Speciellt när de får höra att de ska betala, att de har med sig sådant som här betraktas som osorterade sopor, säger Kenneth.
- En del vill inte betala. Det har hänt att folk åkt ut härifrån när vi sagt att vi ska ha betalt för osorterade sopor. Men annars så blir folk bättre och bättre på att sortera och vi står till deras förfogande och försöker hjälpa till så gott det går, berättar Mikael Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!