Ekologisk mat dagen lång
I går var det ekologisk matträff på Desideriaskolan i Visby. Först var det restaurangprogrammets andraårselever som serverades inte bara en ekologisk frukost utan också fakta om ekologiska produkter "från jord till bord".På eftermiddagen var det lärare och skolmåltidspersonal som fick en genomgång.
Det är ett EU-finansierat program som skall pågå under tre års tid, kan Gunilla Nelander berätta.
Det övergripande målet med aktiviteterna är det gör man ingen hemlighet av att öka konsumtionen av ekologiska livsmedel.
<span class=MR> Vardagsmat på Desideria</span>
Nu skall sägas att detta med ekologiska produkter inte alls är något ovanligt på Elfrida Andréegymnasiets restaurangprogram.
Det är faktiskt lite av vardagsmat här och det bror till stor del på läraren Thomas Lundgren.
Han har varit inne på tanken att försöka få restaurangen KRAV-märkt och det kanske den blir till nästa år.
Till gårdagens matträff hade Thomas Lundgren skakat fram vad som finns just nu att få tag i i form av odlade gotländska ekologiska produkter. Det blev ett dignande bord där just inget fattas utom möjligen en del rotsaker som inte uppnått rätt storlek ännu.
Kompletterat med det ekologiska som är producerat i andra provinser och kan köpas i affären får man bilden av ett utbud där absolut inget av livets nödtorft saknas.
Matträffen i går genomfördes i samarbete med Hushållningssällskapet på Gotland och dess regionala projektledare Riina Noodapera. Hon presenterade tillsammans med Karin Gardell från Bilda en utställning betitlad "Varför äter jag ekologiskt?".
<span class=MR>Lokal förespråkare</span>
En annan lokal förespråkare för det ekologiska är Jan Grimlund och han berättade om maten i ett större perspektiv.
Vad betyder lokalt odlat mat för tredje världen?
Det var en fråga som han tog sig an.
Under dagen blev det också en presentation av en lärobok som finns på nätet och som kallas LivsmedelsSverige.
Sist men inte minst fick deltagarna träffa ett par livs levande ekoodlare, nämligen Franz Brozén och Marie Håkansson, som stod för jordnära beskrivningar av livet som ekoodlare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!