Känns januari extra lång med mindre pengar på kontot? Det är inte bara en känsla, utan helt sant. Det säger Camilla Kostur, placeringsrådgivare på Handelsbanken i Visby, och berättar att den senaste lönen i december för de allra flesta kom redan innan den 24:e. Då skulle den räcka till både jul- och nyår, och till starten på det nya året, där många utgifter löper på helår och terminsavgifter.
– Förr var det mer vanligt att folk ville ha ett litet lån på kanske 30 000 kronor för just löpande utgifter. Det har blivit bättre, eller så finns det ett mörkertal med SMS-lån, säger Camilla Kostur och berättar att ett snabbt lån utan säkerhet kan bli både dyrt och farligt när räntan är hög.
För de som har stor elförbrukning kom januari som en chock, med extremt dyra elpriser och en hög räkning i brevlådan.
– Jag tror att många vänder sig till sitt elbolag och vill ha anstånd. Men man måste förstå att räkningen ändå ska betalas, säger Camilla Kostur och delar med sig av sina råd, till den som just behöver råd med starten på det nya året.
Ett sådant kan vara att binda sitt elpris istället för att ha det rörligt, för att veta vad man ska betala. Att så här års be om månadsbetalning istället för årsavgift på andra tunga utgifter, kan vara ett sätt att sprida utgifterna bättre över året. Men de viktigaste orden stavas ändå budget och buffert, två ord som Camilla Kostur menar har en oförtjänt tråkig klang kring plötsliga utgifter som bilar och trasiga tänder.
– Nyårslöftet för 2022 kan vara att bygga en buffert för oförutsedda händelser. Men bufferten kan också vara för att ha råd till något kul, som exempelvis en resa när världen är bättre igen!
Målet man bör ha är att försöka spara fem kronor på varje tjänad hundralapp, för att så småningom ha utgifter till en eller två månader extra kvar på kontot. Genom att dela upp sitt sparande i olika döpta konton, som kompisresan eller köpa-ny-bils-kontot, kan det bli roligare.
Att ha en del säkrat just på ett konto, menar Camilla Kostur, är viktigt och att inte frestas till att placera allt i aktier eller fonder.
– Alla vill ha noll risk och hög avkastning. Den ekvationen är svår att nå och man måste tåla nedgångar.
Oro kring en eventuell rysk invasion i Ukraina och höjda räntor på världsmarknaden har gjort börsen ovanligt skakig. Den som ändå vill placera i aktier och fonder bör ha is i magen och köpa vid flera tidpunkter, för att på så sätt jämna ut kurvan för hur börsen går, menar Camilla Kostur.
– Historiskt har börsen alltid vunnit över tid, men det gäller att se vad man ska spara till.
Men för många handlar januari mindre om att placera än att faktiskt få pengarna att räcka. Ett råd till dem är att använda Konsumentverkets index, för att se över de rörliga kostnader man faktiskt kan påverka.
– Bensinpriset är högt, kan man ta sig utan bil? Och rensa frys och kyl, maten är alltid en dyr kostnad, säger Camilla Kostur.
Utgifter kan komma plötsligt, oavsett hur man bor. Camilla Kosturs råd är att försöka lägga undan fem kronor per kvadratmeter om man bor i lägenhet och tio kronor om man bor i hus per månad i en bobuffert för underhåll.
– Det behöver inte vara till tråkiga saker. Det kan vara till möbler, en ny tapet eller ett växthus. Och till "sov gott-pengar", så att man klarar av det man inte vill men måste ha råd med, säger hon.