Ekonomi i balans viktigast och v fick sitt första k-råd

Den nya politiska ledningen med s, v och mp kostar på sig fem kommunalråd. Två fler än de bortröstade borgerliga hade.
­ Det får kosta mer, viktigast är att vi får de verktyg vi anser att vi måste ha för att kunna föra en bra politik, konstaterade blivande ordföranden i kommunstyrelsen Jan Lundgren när han i går höll hov för medierna. Goda verktyg behövs:
­ Vi känner alla oerhörda förväntningar på oss.
De fyra övriga kommunalråden blir: vänsterns Brittis Benzler, med ansvar för skolan, Sonia Landin, personalfrågor, Åke Svensson, sjukvård och Björn Jansson, social/omsorg.

Gotland2002-10-08 04:00
Många politiska beslut ska nu färga om den kommunala verkligheten på Gotland. Det primära syftet: att få ordning på finanserna. Underskottet ska förvandlas till en ekonomi i balans. Först därefter blir det tal om mer offensiva, framåtsatsande beslut.
Och redan nu står det klart att den hårt kritiserade köp- och säljmodellen, eller beställar- och utförarorganisation som den borgerliga ledningen klubbade igenom i fullmäktige, den försvinner vid årsskiftet. Det betyder också att styrelsen för Gotlands vård och omsorg, läggs ned.
­ Nu är det slut med att leka affär med vården och omsorgen på Gotland, som Jan Lundgren uttryckte saken i går.
Han hoppas mycket av organisationen med fem kommunalråd, som alla också är ordförande i sin nämnd.
Jan Lundgren betonar att Gotland med sin särställning kräver en lösning av det politiska ledarskapet som svarar mot det stora arbetsfältet, där förutom traditionella kommunala uppgifter, också ingår landstingskommunala uppgifter (sjukvården) och det regionala utvecklingsansvaret.
­ Det kommer att bli raka rör från kommunalråden med sin placering på ledningskontoret, till de verksamheter de leder.
De fem nya kommunalråden träder i tjänst redan den 4 november, även om nämnderna med sina borgerliga ordförande formellt har ansvaret fram till årsskiftet.
En helt ny politisk funktion inrättas i och med regimskiftet på Gotland. Personalfrågorna lyfts upp och får ett eget utskott inom kommunstyrelsen och ska ledas av ett kommunalråd ­ Sonia Landin.
­ Vi vill höja statusen på personalpolitiken, förklarar Jan Lundgren. En fjärdedel av alla anställda på Gotland arbetar inom Gotlands kommun.
Han hoppas att Sonia Landin ska röra sig mycket ute på arbetsplatserna bland de anställda.
Sonia Landin är beredd att leda ett arbetsområde som hittills inte har haft samma politiska tyngd och struktur.
­ Vi måste ge personalfrågorna en högre politisk dignitet, säger hon.
­ En stor del av kommunens ekonomi handlar ju om personalen. Jag hoppas också kunna vara ett stöd för den nya personaldirektören i kommunen.
Friskvård, arbetsledarfrågor, vidareutbildning och inte minst jämställdhetsfrågorna är något hon kommer att gripa sig an med start den 4 november.
Hon oroas av det stora mänskliga lidande som drabbar var och en som bli sjukskriven på grund av sitt arbete.
­ Kommunen ska vara en bra arbetsgivare, vi måste minska sjuktalen, öka inflytandet och delaktigheten i verksamheterna bland de anställda.
­ Jag hoppas att vi kan få medarbetare som är lite friskare, lite gladare!
Det är inte tänkt att Sonia Landin och det nya personalutskottet ska få en egen påse med pengar.
Ny som heltidspolitiker blir Brittis Benzler, som efter viss tvekan (lät hon förstå vid medieträffen i går) accepterade att ta det högsta politiska ansvaret för skolfrågorna på Gotland.
Hon gör det med stor aktning för det arbete som redan har lagts ned inom området:
­ Jag har i dag ingen klar plan för vad som bör förändras, den gotländska skolan är som helhet bra, tycker jag. Men självklart vill jag arbeta för en skola där alla elever är trygga och får lyckas.
Åke Svensson tog över ordförandeposten i dåvarande läns-vårdnämnden för sju år sedan, i januari 1995.
Nu tar han som nyblivet kommunalråd över ordförandeklubban igen. Och sedan 1995 har kostnaderna för vården bara blivit större och större:
­ Men jag gör den bedömningen att det faktiskt var ett svårare läge då, 1995, trots att vi har ett större underskott i dag. Problematiken var större då.
Med vid pressträffen i går var också miljöpartiets Torgny Lihnell. Han fick ingen kommunalrådstitel, men hans parti får besätta en ordförandepost ­ i miljö- och hälsoskyddsnämnden ­ samt får man posten som vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
­ Men jag vill inte säga någonting om vilka det blir, vi har inte haft vårt medlemsmöte ännu, jag vill inte förekomma vad mötet har att säga.
De tre partierna som nu tar över har enats om en avsiktsförklaring. Torgny Lihnell är belåten över att man där har fått inskrivet att det ska ske en uppstraming av det eko-kommunala arbetet samt att kommunen ska satsa på kollektivtrafiken och sjukvården.
När kommunfullmäktige samlas för första gången nästa år efter regimskiftet, kommer det socialistiska blocket med stöd av miljöpartiet att ha 40 mandat mot de borgerligas 31. I kommunstyrelsen blir styrkeförhållandet 9­6.
Fullmäktige får en nygammal ordförande i och med att Claes-Göran Nilsson gör come back (med Ingibiörg Sigurdsdottir som vice).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om